Julian Alaphilippe avslutade starkt och vann med 14 sekunder. Foto: TT.

Alaphilippe överraskade och vann tempot i den gula ledartröjan

Publicerad

Julian Alaphilippe har skapat cykelfeber hemma i Frankrike. I dag stegrades temperaturen ytterligare ett snäpp eller två när han överraskande vann den 27 km långa tempoetappen i Pau i den gula ledartröjan efter att ha startat sist.

– Jag visste att jag kunde göra en bra etapp och lade i full gas och fick se vad det skulle räcka till. Jag kan inte tro det. Min form är så bra och jag bara njuter. Det jag gjorde i dag stärker mitt självförtroende. Nu försöker vi vinna, även om vi inte har så många klättrare, och får se om det räcker, säger Alaphilippe i Eurosports sändning. Dagen till ära fyllde den gula ledartröjan 100 år.

Han vann etappen 14 sekunder före fjolårsmästaren Geraint Thomas som startade två minuter före. Därmed drygade han ut den totala ledningen till just Thomas, som utkristalliserade sig som Team Ineos kapten efter att lagkamraten Egan Bernal tappat dryga minuten på täten i dag.

Thomas: ”Kände mig överhettad”

– Det var okej och kontrollerat men jag kände mig överhettad. Jag förväntade mig inte att Julian skulle vinna. Om han kan bibehålla det här kan han vinna men det är långt kvar och många tuffa etapper kvar, säger Thomas om Alaphilippe och fortsättningen. Walesaren är 1.26 efter Alaphilippe.

Redan i morgon är det upp till bevis för Alaphilippe då etappen har målgång på klassiska Tourmalet på 2115 meters höjd efter en avslutande 19 km lång backe med 7,4 procents lutning.

Det var glädjekaos när Alaphilippe stannade med en bredsladd i målfållan och ett våldsamt firande och kramande utbröt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer