Foto: Bildbyrån

Ännu en tajt spurtstrid avgjorde i Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Dagens tuffa bergsetapp i Tour de France gav en annorlunda spurtstrid. Med tre ovana spurtare, där ingen vunnit en etapp tidigare, så blev det Simon Yates som drog det längsta strået och vann den tolfte etappen.
– Jag var inte så övertygad över att jag skulle slå dem, säger Yates efter loppet.

Efter gårdagens platta etapp så var det två rejäla klättringar för åkarna i Tour de France i den tolfte etappen. Och det syntes också på loppet att det var en mer krävande etapp. Till skillnad mot gårdagen så blev det ett utspritt fält där det blev flera små grupper.

När den sista stigningen var klar så fanns det tre cyklister i en grupp som dragit ifrån rejält från de närmast jagande, och avståndet bara ökade när det började gå utför. Det var Gregor Mühlberger, Pello Bilbao Lopez De Armentia och Simon Yates som dragit ifrån, tre åkare som aldrig vunnit en etapp i Tour de France.

Och efter ett avvaktande upplopp där de i flera hundra meter väntade med att börja spurten. Men med cirka 200 meter kvar så kom Simon Yates på utsidan, och lyckades få innerkurvan i sista svängen. Då fick han ett avstånd ned till de andra två som han lyckades behålla över mållinjen.

– Jag var inte så övertygad över att jag skulle slå dem. Jag visste inte hur snabba de var, men min sportchef sa till mig att vara först i sista kurvan och jag är nöjd över att det fungerade, säger Yates till pressen efter loppet.

En av morgondagens favoriter bröt

I morgon är det dags för tempo. Och i dagens etapp så bröt en av morgondagens favoriter, Rohan Dennis, redan efter 80 kilometer, och försvann sedan spårlöst. Varken arrangörerna eller hans lag Bahrain Merida kunde hitta tidstempovärldsmästaren, och enligt fransk TV sågs Dennis bråka med personer i lagbilen innan han klev av cykeln.

– Vår prioritet är att alla våra cyklister mår bra så vi kommer att inleda en utredning omedelbart, men vi kommer inte kommentera detta mer förrän vi vet vad som hänt Rohan Dennis, sa Bahrain Merida i ett uttalande

Men efter någon timme så hittades Dennis vid lagbussen i målgången.

I totalen så är det fortsatt Julian Alaphilippe, Quick-Step, som har den gula ledartröjan efter dagens etapp. 1,12 före Geraint Thomas, Ineos, på andraplatsen och 1,16 före Egan Bernal, Ineos, som ligger trea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer