Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bemöter ordförande Stefhan Klang de kvinnliga styrelseledamöternas kritik mot hans ledarskap Foto: SVT

Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang slår tillbaka mot kritiken: ”Alla har lika stor möjlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Stefhan Klang kan imorgon bli omvald som Svenska Cykelförbundets ordförande. Han håller inte med om kritiken styrelsens kvinnor riktar mot hans ledarskap.

– Det fattas inga beslut utanför styrelserummet, säger Klang till SVT Sport.

När Svenska Cykelförbundet väljer ny styrelse kommer två av de nuvarande kvinnliga ledamöterna inte att ställa upp för omval. Den tredje har ställt ett ultimatum: Hon hoppar av ett år i förtid om Stefhan Klang blir omvald som ordförande.

Kvinnorna menar att de har haft begränsad insyn och möjlighet att påverka beslut, som de menar har fattats av några män i ledande positioner utanför styrelsearbetet. En bild Stefhan Klang inte delar.

SVT Sport granskar

– Det är väldigt viktigt att man är påläst och beredd att argumentera för sin sak när väl frågor kommer upp. Och det gäller också att man är med på styrelsemötena. Det fattas inga beslut utanför styrelserummet.

De kvinnliga styrelseledamöterna håller inte med om att de har varit dåligt pålästa och när SVT Sport tittar igenom styrelseprotokollen för 2022 och 2023 är kvinnornas frånvaro jämförbar med männens.

De upplever istället en kultur där kvinnor inte tas på allvar, och de nämner ord som tystnadskultur och nepotism.

Klang håller inte med:

– Jag känner inte att det är så. Ärligt talat gör jag inte det. Jag tycker det är jättetråkigt om de upplever det på det viset.

Upplever du att de kvinnliga styrelseledamöterna haft lika mycket att säga till om som de manliga?

– Ja.

– Alla har lika stor möjlighet att säga vad de tycker och tänker. Och jag kan säga att det funkar om man som jag sa tidigare också är påläst, säger Klang och fortsätter:

– Det är klart att som ordförande så är man ju krävande. Jag är jävligt krävande. Jag lägger ner otroligt mycket tid på Svenska Cykelförbundet. Men jag förväntar mig att man verkligen har läst på innan man kommer till ett styrelsemöte. Annars kan man hålla sig hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet