Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Stefhan Klang berätta om flytten där han sitter på båda sidorna – Leif och Johan som nämns är generalsekreteraren på cykelförbundet respektive vd:n på bolaget förbundet hyr av Foto: SVT

Kritiken mot cykelförbundets avtal: Personliga relationer kan ha påverkat

Uppdaterad
Publicerad

Viktiga beslut fattas utanför styrelserummet. Det menar Svenska Cykelförbundets kvinnliga ledamöter, och pekar på två beslut där styrelseordföranden har använt sig av sina personliga relationer utan att ta upp det i styrelsen.

– Det tycker jag inte om, det ifrågasätter jag starkt, säger styrelseledamoten Milla Jonsson.

2022 ingick Svenska Cykelförbundet ett samarbetsavtal med ett bolag som fick branschexklusiv rätt till exponering. När SVT Sport går igenom samtliga styrelseprotokoll fem år tillbaka nämns inte avtalet.

Och Milla Jonsson menar att det heller inte har diskuterats i styrelsen, något hon anser är fel mot medlemmarna som får begränsad insyn.

SVT Sport granskar

Samarbetsavtalet upphandlades aldrig, istället vände sig Klang direkt till vd:n för bolaget, som han har en personlig relation till.

– Vi fick kännedom om att det hade skrivits på ett avtal, men vi fick inte se det, säger Milla Jonsson.

Stefhan Klang säger att avtalet inte avhandlades i styrelsen och menar att verksamheten måste få jobba med olika delar och uppdrag och han tycker inte att detta var en styrelsefråga.

Cykelförbundet har en upphandlingspolicy som säger att två till fyra tilltänkta leverantörer ska erbjudas att lämna offerter. Men den policyn fanns inte när avtalet med sponsorn skrevs, enligt Klang.

Hur ser du på att du har en privat relation med bolagets vd?

– Det är klart, 'ja, han gör det där för att han känner Björn'. Ja, det började så, men det är inte det som har varit avgörande i slutändan. Det var lättast att ringa till honom i det fallet, ja.

Han menar att hans bekants bolag var bättre än alla konkurrenter.

– I det här fallet så finns det ingen som är lika bra. Det finns bara en Mattias Reck.

Reck, jobbar på bolaget, och är en erfaren cykeltränare som används för utbildning inom cykelförbundet. Samarbetsavtalet ska hjälpa svenska cyklister och ledare att bli bättre.

Personliga relationer användes också när cykelförbundet flyttade till nya lokaler. Något som inte nämns i styrelseprotokollen.

I dag sitter förbundet i lokaler som hyrs ut av ett bolag där Stefhan Klang är ordförande.

Se Stefhan Klang berätta om hur han hjälpte till vid kansliflytten i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet