Primoz Roglic tog in tre sekunder på Geraint Thomas i den rosa ledartröjan. Foto: TT

Bytte cykel i OS-orten och plockade sekunder på upploppet

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en tuff duell mellan totalledande Geraint Thomas och tvåan Primoz Roglic i drottningetappen av Giro d'Italia med målgång på tävlingens högsta punkt.

– I morgon är det full gas igen och det känns bra. Det gäller att få tillbaka benen och om jag inte hade självförtroendet skulle jag inte starta, säger Roglic omsvärrmad av journalister och lämnade snabbt iväg rullande på sin cykel i Eurosports sändning.

Med ett par mil kvar att köra bytte Roglic cykel, ville ha en med lägre växlar för bergsutmaningen, i OS-orten Cortina d'Ampezzo. Med hjälp av en lagkamrat kom han snabbt tillbaka till klungan och lade sig i position för målgången i Tre Cime di Lavaredo på 2 304 meters höjd i dimman och fukten, den tredje av dagens toppar på över 2000 meters höjd i den 19:e etappen över 183 km.

Roglic kontrade på Thomas

Colombianen Santiago Buitrago vann drottningetappen, den tuffaste etappen av en tävling, och bakom lurade Thomas och Roglic på varandra. Med 400 meter kvar satte Thomas in ett ryck och fick en liten lucka men med 200 meter kvar segade sig Roglic i kapp och kontrade och kunde åka in som fyra  och ta in tre sekunder på Thomas i sammandraget och är nu 26 sekunder efter.

Roglic var ytterst nära att ta tredjeplatsen, samma tid som Magnus Cort Nielsen, och få fyra bonussekunder.

Dagens etapp var även ”Cima Coppi” som är en hyllning till legendaren Fausto Coppi som hade sin karriär på 1940- och 50-talet efter högsta toppen under tävlingen.

I morgon väntar en tuff individuell tempoetapp över 18 km med de sista sju kilometerna tufft uppför. På söndag har cykelklassikern målgång i Rom.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.