Richard Carapaz flankerad av OS-mästaren på 100 meter, Marcell Jacobs, vid prisceremonin i Turin. Foto: TT

Carapaz har sikte på ny Giro-titel – tog över ledartröjan

Uppdaterad
Publicerad

Richard Carapaz tog över ledartröjan efter dagens 14:e etapp i Giro d'Italia med målgång i Turin efter 147 km. Därmed är han i position att ta en ny seger i klassikern efter den förra vinsten för tre år sedan.

Sedan dess har Carapaz även tagit ett OS-guld i Tokyo. Det gjorde också Marcell Jacobs som oväntat dök upp vid målgången i Turin. 

I dag var Carapaz med i den trio som åkte in 15 sekunder efter segrande Simon Yates på dagens tuffa etapp med fyra kategoriserade stigningar och ännu fler som inte noterades som officiella stigningar med målgång i Turin två timmar före Champions League-finalen mellan Lyon och FC Barcelona.

Den italienske OS-mästaren på 100 meter, Marcell Jacobs, dök upp och sprang på upploppet i skjorta och jeans till publikens förtjusning. Han var även med under prisutdelningen. Den som saknade Jacobs på Diamond League-tävlingen i Birmingham fick alltså förklaringen här.

Tog över ledartröjan på 14:e etappen – igen

– Nu får vi försöka att försvara den rosa ledartröjan. Jag kommer inte ihåg att jag också tog den på 14:e etappen för tre år sedan men jag är glad över att göra det igen, säger Carapaz enligt AP.

Spanjoren Juan Pedro Lopez fick lämna ifrån sig ledartröjan efter att ha åkt i den i tio dagar. Han är nu på nionde plats över fyra minuter efter täten.

Simon Yates var inför Girot en av huvudfavoriterna men tappade över tio minuter på en tuff etapp förra helgen och har bara etappvinster att köra för.

– På slutet kunde jag utnyttja fördelen av att inte vara ett hot i totalen, säger Yates.

Girot har målgång i Verona söndagen den 29 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.