Marcell Jacobs gjorde en presskonferens inför loppet i lördags men blev timmarna innan start akut magsjuk och fördes till sjukhus. Foto: TT

OS-mästaren skulle debutera – höll på att dö

Uppdaterad
Publicerad

I helgen var det meningen att OS-mästaren på 100 meter, Marcell Jacobs, skulle göra sitt första utomhuslopp sedan den magiska augustidagen i Tokyo. Men i stället för att springa i Continental Tour-galan i Nairobi fick italienaren tillbringa dagen på akuten efter svåra tarmproblem, som enligt Nation var livshotande.

Då tillståndet var akut fördes Jacobs under lördagen till ett lokalt mindre sjukhus bara 200 meter från träningsanläggningen vid stadion för att spara tid. 

”Vi vill tacka personalen och läkarna, Gianfranco Morino och Washington Njogu, som har varit mycket uppmärksamma, vänliga och professionella med Marcell och med oss ​​alla. Vi tackar också personalen på Italiens ambassad, i synnerhet säkerhetstjänstemannen, som har gett oss hjälp under hela skeendet”, skriver det italienska friidrottsförbundet.

Tokyo 2020

Jacobs, som tog ett sensationellt guld i Tokyo och följde upp det med att vinna inomhus-VM på 60 meter i mars, mottogs som en hjälte inför säsongsdebuten utomhus vid ankomsten till Jomo Kenyatta-flygplatsen i torsdags. Det skulle bli det första loppet på 100 meter sedan OS-finalen 1 augusti.

Kenyas president på läktaren

Men efter misstankar om en magförgiftning fördes Jacobs till Uhai Neema-sjukhusets akut för behandling bara timmar före start. Från sjukhuset fick han se hemmalöparen Ferdinand Omanyala vinna loppet på världsårsbästa 9,85.

Omanyala gratulerades sedan av landets president Uhuru Kenyatta på VIP-läktaren där även den gamle mästerlöparen Kip Keino, som gett tävlingen dess namn, befann sig.

”Grattis till ditt lopp. Jag önskar att jag hade varit där för att tävla med dig. Tack för att du kom och hälsade på mig. Tack också till din familj och alla underbara människor där. Ses snart”, skriver Jacobs på Instagram.

Jacobs ledde även Italien till OS-guld på 4x100-metersstafetten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet