Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de kaotiska scenerna från dagens etapp av Giro d'Italia. Foto: Discovery

Dansk etappseger och norskt avhopp i Girot

Uppdaterad
Publicerad

Svåra förhållandena med regn gjorde vägarna såphala och flera krascher inträffade. Den allra mest spektakulära var när italienske stjärnan Alberto Bettiol körde på en person från en ledarbil som hjälpt till vid en krasch med två utslagna åkare i plågor på vägen. Bettiol skällde rejält på funktionären innan han fortsatte etappen.

Se den vådliga kraschen i spelaren ovan.

Dansken Magnus Cort Nielsen överkom förhållandena och vann den tioende etappen, hans första etappseger i Giro d'Italia.

– Jag är så otroligt lycklig. Det betyder så mycket för mig, en av de tuffaste etapperna jag upplevt på en cykel. Min radio fungerade inte på grund av regnet så jag hade ingen information om klungan. De jagade oss och vi hade inget annat val än att trycka på det vi hade, säger en utmattad Cort Nielsen till Eurosport.

Cort lurpassade på Derek Gee och Allessandro de Marchi medan de spanade bakåt mot klungan. När Cort satte in stöten kunde ingen haka på och klungan kom i mål 50-talet sekunder efter utbrytartrion.

Byström sämre över natten

Norrmannen Sven Erik Byström berättade i går att han kört flera etapper med covidsmitta och kände sig sliten. Under natten blev han sämre och hoppade av tävlingen. Förhandsfavoriten Remco Evenepoel tvingades bryta Girot ett par timmar efter att han tog över totalledningen i söndags på grund av covid-19. Totalt åtta cyklister har brutit Girot efter covidsmitta.

Totalledare efter dagens etapp är Geraint Thomas som fick starta i den rosa ledartröjan.

Cort Nielsen hade tidigare tagit sex etappvinster i Vueltan och två i Tour de France innan han i dag tog sin första seger i Italien. Med dagens vinst tog dansken en så kallad Grand Tour Slam.

Se när Alberto Bettiol smäller in i en person från en ledarbil i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.