Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Vingegaard var känslosam efter målgången på lördagen. Foto: Bildbyrån

Vingegaard stormar mot segern i Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Vingegaard undanröjde i dag sista hindret till totalsegern i Tour de France.

När det bara återstår en etapp, som är av symbolisk karaktär, leder han med över tre minuter.

Vid vinst blir han den andra dansken att vinna Tour de France

Under lördagens etapp, den 20:e som var tidstempo över 40,7 km, cyklade 25-årige Vingegaard in på andra plats bakom den belgiske lagkamraten i Jumbo Visma, Wout van Aert. van Aert gick ner från sin ledarstol och klappade om Vingegaard när denne korsade mållinjen som sista åkare i Rocamadour.

Vingegaard åkte fram till sin flickvän Trine Hansen och deras dotter Frida. Då brast det för dansken som hulkande kramade om sin lilla familj. En stund senare grät både Vingegaard och van Aert över den lycka som sköljde över det nederländska stallet Jumbo Visma som för första gången kommer att få en vinnare i Tour de France.

Nära krascha in i en bergvägg

Ett par kilometer före målgången fick Vingegaard ett kast med cykeln och var på vippen att krascha in i en bergvägg men klarade sig med en hårsmån.

– Det var nära en katastrof. Där hade hela touren kunnat förstöras för Vingegaard, sade Eurosports expert Anders Adamson.

Men nu väntar ett triumftåg till Paris under söndagen.

– Det är så ofattbart. Jag har alltid trott att jag skulle kunna vinna Tour de France men att få göra det är så fantastiskt, säger Vingegaard till Reuters.  

Fjolårsmästaren erkänner misstag

Inför den avslutande 21:a etappen, 116 kilometer lång som avslutas på Champs-Élysées i Paris på söndagen, leder Jonas Vingegaard med tre minuter och 34 sekunder före den dubble regerande Tour de France-mästaren Tadej Pogacar som redan börjat tänka på nästa års upplaga.

– Jag ser fram emot nästa Tour de France och göra bättre ifrån mig och ta mig förbi det här hindret, säger Pogacar som med facit i hand sprängde sig på den tionde etappen upp till Col du Granon där han tappade ledningen till Vingegaard efter att ha blivit överoptimistisk och hängt på i varje attack för att visa vem som bestämde.

– Jag fick betala dyrt för det, erkänner Pogacar som sedan kontrollerades av Vingegaard när rollerna blev ombytta.

Den senaste dansken som vann Tour de France var Bjarne Riis år 1996, den ende dansk som hittills vunnit. Samma år som Vingegaard föddes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.