Jonas Vingegaard vann Tour de France. Foto: Bildbyrån

Dansken Jonas Vingegaard vann Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Det var aldrig något snack om saken.

När den sista etappen av Tour de France avgjordes kunde dansken Jonas Vingegaard i lugn takt rulla hem totalsegern på Champs-Élysées i Paris.

– Det är otroligt, säger Vingegaard i Discovery+.

Upplägget var klart och överlägset inför etapp 21 på söndagen. Med tre minuter och 34 sekunders ledning mot tvåan Tadej Pogacar, Slovenien, var Jonas Vingegaard seger snudd på oundviklig.

– Att jag äntligen kunde vinna touren, att inget kan gå fel nu, att jag sitter här med min dotter, det är otroligt, säger Vingegaard i Discovery+.

– Det är det största loppet man kan vinna, och nu har jag vunnit det. Ingen kan ta ifrån mig den här segern.

Det blev också som väntat, utan någon större kamp om saken. Efter knappa 116 kilometers cykling var belgaren Jasper Philipsen först över mållinjen. Men Vingegaards totaltid var bäst av alla, därmed vann han den 109:e upplagan av Tour de France.

Med vinsten blev Jonas Vingegaard den första dansken på 26 år att vinna Tour de France. Däremot framkom det senare att vinnaren för 26 år sedan, Bjarne Riis, var dopad vid segertillfället. Riis har själv erkänt till detta men tävlingen anses vara preskriberad. Därmed kvarstår Riis som officiell segrare, även om han generellt inte ses som den riktiga segraren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.