Michal Kwiatkowski (till höger) firar med stallkamraten i Team Ineos Grenadiers Richard Carapaz. Foto: TT

Det skamfilade stallet fick upprättelse på Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dubbelt Ineos Grenadiers i täten av dagens tuffa 18:e etapp av Tour de France.

Michal Kwiatkowski vann arm i arm med Richard Carapaz och det skamfilade stjärnstallet fick med sig något från årets upplaga av Tour de France.

– Det var en fantastisk dag. Jag kan inte beskriva hur tacksam jag är till stallet och Richard. Jag kommer aldrig att glömma det och det var gåshud de sista kilometerna, säger Kwiatkowski enligt BBC.

Kort före starten av Tour de France i slutet av augusti meddelade det brittiska stallet att man strök den fyrfaldige tour-vinnaren Chris Froome och 2018 års vinnare Geraint Thomas. Stallet skulle lägga allt krut på att köra för fjolårsvinnaren Egan Bernal, som knäcktes på söndagens tuffa bergsetapp och bröt inför onsdagens etapp. Det har väckt kritik, något som vuxit i omfattning efter att Bernal klev av.

Det fanns inget att köra för totalt för stallet som dominerat stort de senaste åren och vunnit varje upplaga sedan 2015 (första åren som Team Sky) och under tisdagen och onsdagen gjorde ecuadorianen Carapaz allvarliga försök att i alla fall få med sig en etappseger till stallet – utan att lyckas. I dag kom stallets första etappseger i årets upplaga av Tour de France.

Åskådare tog sin på upploppsrakan

Polacken Kwiatkowski drog åt Carapaz som körde upp sig i ledning i poängtävlingen och snodde åt sig den prestigefyllda rödprickiga polkagrisfärgade tröjan och på upploppet kramade cyklisterna om varandra innan Kwiatkowski fick äran att vinna. Carapaz drog för säkerhets skull i sin handbroms för att släppa fram lagkamraten. En upphetsad åskådare hade tagit sin in på upploppsrakan och var nära tätduon innan han motades bort.

Urstarke Wout van Aert vann klungspurten och slutade trea. I den lilla klungan, det var en utspridd etapp, som ett tag var nästan nio minuter efter utbrytarna bevakade totalledande Primoz Roglic sin slovenske landsman, tvåan Tadej Pogacar, och det var kärvänligt ute på etappen. Strax efter ett parti på dammiga grusvägar där Roglic visade upp sig kramade de bägge cyklisterna om varandra. De höll sig till varandra över mållinjen där de var fyra och femma knappt två minuter efter täten.

– Återigen gjorde stallet ett väldigt bra jobb. Det är en dag kvar innan det är dags för det individuella tempot, säger Roglic till Tour de France och ser fram emot lördagens 36 kilometer, varav sista sex kilometerna är uppför.

Det blev inga förändringar i totalen utan Roglic är fortsatt 57 sekunder före Pogacar.

Dagens etapp var 175 km lång med fem stora stigningar mellan Meribel och La Roche-sur-Foron i Alperna i sydöstra Frankrike söder om Grenoble. Klassikern har målgång i Paris på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.