Frankrikes president Emmanuel Macron och slovenske cyklisten Primoz Roglic. Foto: TT

Roglic utökade ledningen i touren – framför presidenten

Uppdaterad
Publicerad

President Emmanuel Macron följde Tour de France från kommissariebilen och kunde på nära håll se

slovenen Primoz Roglic åka in som tvåa och dryga ut totalledningen i klassikern.

– Det var galet tufft på slutet, säger Roglic.

Colombianen Miguel Angel ”Superman” Lopez vann etappen efter att ha gjort en attack under liftarna i det alpina området Meribel med knappt tre kilometer kvar upp till målet på Col de la Loze på 2304 meters höjd, den högsta punkten på årets tour.

I de sista backarna passerades förra årets Giro d'Italia-vinnare, Richard Carapaz, som lett i 18 av de 21 km i den sista stigningen på serpentinvägarna. Det var en fruktansvärd stigning med 24 procents lutning som värst nära målet. Totalledaren Primoz Roglic var elva sekunder efter Lopez i mål och lade ytterligare 17 sekunder tillgodo på den slovenske landsmannen Tadej Pogacar som var trea i mål. Det skiljer 57 sekunder mellan slovenerna efter drottningetappen (den tuffaste på en Grand Tour). Lopez är ny totaltrea.

”Försprånget är inte tillräckligt”

– Det var galet tufft på slutet. De sista kilometerna var brutala. Jag är väldigt glad över insatsen. Jag vann dock inte etappen och försprånget till Tadej är ännu inte tillräckligt, säger Roglic till Tour de France efter den 17:e etappen och tänker på den slovenska duellen som fortsätter i bergen.

Macrons röda följebil var precis efter Pogacar över mållinjen och presidenten steg ur och kunde iförd munskydd heja på återstoden av cyklisterna som kämpade sig i mål.

– Det är en väldigt speciell dag och jag har jobbat hårt för det här. Det passar mig väldigt bra att få åka på de här höjderna, det var som att åka på hemmaplan och det var här jag skulle ta chansen. Det är inte bara en etappseger utan nu är jag även topp 3 totalt, säger Lopez till Eurosport och berättar att han saknar frun och familjen som är kvar hemma i Colombia.

Tour de France har målgång i Paris på söndag.

ARKIV: Ewan spurtvann etappen (9 september 2020)

Fakta cykelns Grand Tours:

Giro d'Italia

Tour de France

Spanien runt (Vueltan)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.