Giroledaren Tom Dumoulin var tvungen att lätta på trycket Foto: från Eurosports sändning

Det sket sig för Giroledaren – tappade två minuter

Uppdaterad
Publicerad

Vincenzo Nibali vann den tuffa bergsetappen Bormio. Men det är totalledaren Tom Dumoulin som alla pratar om efteråt. Inför sista klättringen stannade han och hoppade av cykeln, magen strulade, han var tvungen att bajsa. Dumoulin tappade över två minuter, stora delar av sin ledning.

Tom Dumoulin ledde Girot med 2,41 minuter inför dagens etapp. Men med drygt tre mil kvar in mot den sista klättringen så kallade naturen. Nederländaren hoppade av sin cykel vid en äng. Drog snabbt av sig hjälm och linne och släppte på trycket.

tweet

Den olycksaliga pausen kostade. Dumoulin gick i mål 2,17 efter etappsegraren Nibali, och 2,06 efter totaltvåan Nairo Quintana. Han tappade därmed stora delar av sin totalledning men behåller fortfarande den rosa ledartröjan.

Men ledningen är nu nere i 31 sekunder till Quintana, och 1,12 minuter till nye trean Nibali.

Nibali tog italiensk etappseger

Dagens etapp var brutal, med flera riktigt tuffa klättringar och utförskörningar i området klassiska alpinorten Bormio. Länge såg det ut som att spanjoren Mikel Landa skulle ta hem ”drottningetappen”. Men på slutet av klättringen gick Vincenzo Nibali ifrån tätgruppen och utför satsade han enormt. Han kom ikapp spanjoren och lyckades ta sig förbi på det korta upploppet.

Det var den första etappsegern i årets Giro d'Italia.

Totalställning efter 16 etapper

1. Tom Dumoulin NED/SUN 70:14:48

2. Nairo Quintana COL/MOV +31

3. Vincenzo Nibali ITA/TBM +1:12

4. Thibaut Pinot FRA/FDJ +2:38

5. Ilnur Zakarin RUS/KAT +2:40

6. Domenico Pozzovi  ITA/ALM +3:05

7. Bauke Mollema NED/TFS +3:49

8. Bob Jungels LUX/QST +4:35

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.