Chris Froome. Foto: TT/Bildbyrån

Froomes olycka: ”Det var som en scen tagen ur Grey’s Anatomy”

Publicerad

Chris Froomes läkeprocess går långt mycket bättre än väntat. Den brittiska stjärncyklisten siktar på en snabb comeback efter kraschen som ett vittne beskrev kunde tagit hans liv. Nu redogör han för detaljer kring olyckan.
– De första ögonblicken var de som verkligen grabbade tag i mig och jag förstod direkt att jag inte skulle kunna tävla i Tour de France. Det kändes nästan som en scen tagen ur Grey’s Anatomy, säger han enligt flera medier.

Det var i loppet Criterium du Dauphine för nästan två månader sedan som den brittiska cyklisten Chris Froome kraschade så våldsamt att han ådrog sig frakturer i en armbåge, ett lårben, bäckenet och bröt flera revben.

I en nedförbacke, hastigheten uppmätt till 54 km/timmen via cykeldatorn, skulle Froome snyta sig och tog bort händerna från styret. En kraftig vindpust svepte till cykeln och britten kraschade in i en stenmur till en lantegendom. Det blev en frontalkollision.

Nu berättar han om olyckan.

– Jag minns att jag låg på marken och de första personerna kom fram till mig, säger Froome. Min tränare Tim Kerrison, Garry Blem, min mekaniker och Servais Knaven, min chef, var alla i bilen bakom mig. Jag minns att jag pratade med de och min första fråga var: ”Kommer jag kunna komma tillbaka upp på cykeln, kommer jag kunna tävla i Tour de France?”.

Tillbaka i träning – siktar på Tour de France

– Väldigt snabbt fick de det ur mitt huvud. De gjorde det klart för mig att jag inte hade rört mig och att jag skulle ligga still, fortsätter han.

Det var det första som Froome minns efter den våldsamma kraschen.

– De första ögonblicken var de som verkligen satte spår och jag tog in att jag inte skulle kunna tävla i Tour de France den här sommaren. Då kändes det som en scen tagen ur Grey's Anatomy eller nånting.

Men Froome är tillbaka i träning och hans stora mål nästa säsong blir just Tour de France.

– Mitt underliggande mål är att starta Tour de France 2020 och att vara i lika bra eller ännu bättre läge än vad jag var det här året. Det är det som driver mig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer