Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samtidigt med sorg i familjen upplever Andreas Leknessund sin största stund som cyklist. Foto: TT

Dödsfall skakar norske ledaren i Giro d'Italia

Uppdaterad
Publicerad

I går på den fjärde etappen tog Andreas Leknessund över den rosa ledartröjan i Giro d'Italia. Ett dödsfall inom den närmaste familjen gjorde att han tvekade att ens ställa upp i etapploppet.

– Jag hade extra stor motivation med tanke på vad som hade hänt, säger Leknessund, som bröt ihop i tårar efter den känslomässiga dagen.

Leknessund är första norrman att leda Girot totalt sedan Knut Knudsen åkte i den rosa ledartröjan 1975 och 1981. De är de enda norrmän som burit den ikoniska tröjan.

Det var i slutet av april som 23-åringen från Tromsö fick ett dödsbud inom familjen strax innan han skulle delta i Tour of the Alps. Han stod över den tävlingen, ett fem dagar långt etapplopp som körs i Sydtyrolen med etapper i både Italien och Österrike.

– Det var en bedömning jag var tvungen att göra. Det fanns perioder då det inte var särskilt lockande att åka till Italien, men jag har samtidigt insett att det kan vara bra att resa ner. Ingendera delen hade blivit helt rätt i alla fall. Det slutade med att jag åkte och det känns rätt just nu, säger han till norska Landevei.

Hade ett viktigt samtal med mamma

Han slutade tvåa på den 175 km långa etappen mellan Venosa och Lago Laceno där det avslutades med en tuff avgörande uppförskörning där han blev ifrånspurtad av Aurelien Paret-Peintre.

Under Tour de France förra året gick en nära vän till Leknessund bort och pappa Arild gick bort i hjärntumör 2019. Ett av de viktigaste samtalen efter succén med totalledningen var hem till mamma.

– Vi hade ett bra samtal och jag vet att det betyder mycket för henne. Det gör det alltid men kanske extra mycket nu, säger Leknessund vars livsöde berör på touren och hans förmåga att prestera under svårigheter.

– Det var mycket känslor. Det har varit tufft personligen. Jag hade en väldigt stor önskan att uppnå något i det här loppet. Det betydde mycket för människorna runt omkring mig också, säger han till VG.

Norrmannen leder med 28 sekunder före den belgiske stjärnan Remco Evenepoel.

– Varje dag jag får bära ledartröjan blir en bonus, säger Leknessund om fortsättningen för loppet som har målgång i Rom 28 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.