Dylan Groenewegen lider med den allvarligt skadade Fabio Jakobsen. Foto: Tomasz Markowski/AP/TT

Dylan Groenewegen efter kraschen med Fabio Jakobsen: ”Hatar det som hände”

Uppdaterad
Publicerad

Fabio Jakobsen är försatt i konstgjord koma efter att kraschat sedan han spurtade mot Dylan Groenewegen.

Groenewegen lider nu med Jakobsen.

”Jag kan inte finna ord för att beskriva hur ledsen jag är”, skriver han på Twitter.

På den första sträckan av Polen runt, en World Tour-tävling, kraschade nederländska Fabio Jakobsen våldsamt strax före målgången.

Jakobsen fördes med helikopter till sjukhus och är försatt i konstgjord koma. Han opererades fem timmar i natt, men ska enligt uppgifter från sjukhuset inte vara livshotande skadad.

”Hatar det som hände”

Groenewegen, som kritiserats hårt efter att han tvingat ut Jakobsen mot reklamskyltarna innan denne kraschade, uttalade sig under torsdagen på Twitter om olyckan.

”Jag hatar det som hände i går. Jag kan inte finna ord för att beskriva hur ledsen jag är för Fabio och alla andra som har skadats eller drabbats. För tillfället är Fabios hälsa det viktigaste. Jag tänker hela tiden på honom”.

”Körde felaktigt”

Det internationella cykelförbundet UCI, publicerade i går ett uttalande där man fördömde händelsen som farligt beteende och anklagade Groenwegen för att ha orsakat kraschen.

”Den tävlande som orsakade olyckan körde felaktigt, eftersom han såg att någon var på väg förbi på högersidan och började köra åt höger”, säger tävlingsdirektören Czeslaw Lang.

”Borde sättas i fängelse”

Jakobsens stallchef går ännu hårdare åt Groenewegen.

”Han borde sättas i fängelse. Det är ett kriminellt beteende”, skriver Patrick Lefevere, stallchef i Deceuninck-Quick Step, på sociala medier.

KLIPP: Våldsam krasch i Polen – nederländsk cyklist i koma (6 aug 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.