Emilia Fahlin. Foto: Bildbyrån

Emilia Fahlin missar cykel-VM

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största cykelstjärna Emilia Fahlin, 32, missar VM i Flandern, Belgien.

Svenskan, som även avstod OS i Tokyo, känner sig inte redo att tävla.

– Hon har haft en paus och är på bättringsvägen men inte raceredo, säger Sveriges förbundskapten Lucas Persson till SVT Sport.

Emilia Fahlin tackade nej till OS i somras och angav svag form som skäl. Hon har inte tävlat sedan dess och var därför ett frågetecken inför VM i Belgien som avgörs 19-26 september. Dagen före Sverige tar ut truppen kan SVT Sport avslöja att Fahlin även avstår VM.

– Hon är inte klar än. Hon hoppades komma igång till andra halvan av säsongen men så blev det inte. Hon har haft en paus och är på bättringsvägen, men inte raceredo, säger förbundskapten Lucas Persson.

Emilia Fahlin var på pappret Sveriges enda cyklist med realistiska chanser på en topplacering.

– Hon är vår största stjärna. För mig som förbundskapten är det jättetrist. På VM är det extrem hård tävling och små marginaler och det gäller att vara i kanonform. Emilia har inte bestämt sig hur det blir med resten av säsongen, som fortsätter in i oktober. Hon tar det vecka för vecka.

Annat fokus

Sverige får nu ett annat fokus på VM, som sänds exklusivt på SVT.

– För oss är det tungt. Med Emilia från start hade vi kunnat ställa upp med ett lag runt henne och ha hjälpryttare. Nu blir det i stället att satsa ungt med några rutinerade cyklister runt de unga. Vi kan inte inte gå på resultat, utan mer ge erfarenhet av att köra mästerskap.

Emilia Fahlin har några tuffa år bakom sig med skador och operationer. Förutom OS i år missade hon även cykel-VM förra året. Hon sade följande om OS-beskedet:

”Jag har inte haft den uppladdning jag ville inför spelen med sjukdomar, krascher och operationer de senaste åren. Jag har drömt om en OS-medalj. Jag vill inte åka till Tokyo på semester. Jag ville vara i mitt livs form och prestera – inte åka dit för att titta på naturen”, sade Emilia Fahlin i ett pressmeddelande.

KLIPP: Emilia Fahlin om tuffa tiden: ”Funderade på om jag skulla komma tillbaka” (4 april 2021)

SVT sänder cykel-VM

19 september

14.25-16.55 Tempolopp herrar SVT1/Play

20 september

14.35-16.40 Tempolopp damer SVT1/Play

22 september

14.20-16.45 Mixed lagtempo SVT1/Play

25 september

12.15-16.45 Linjelopp damer SVT1/Play

26 september

10.20-17.00 Linjelopp herrar SVT1/Play

Utöver ovanstående tävlingar körs även lopp för U23 och juniorer. Dessa sänds inte på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.