SVT Sports expert Emma Johansson hyllar Emilia Fahlins VM-insats Foto: Bildbyrån/kollage.

Emma Johansson hyllar Fahlin: ”Vilken järnvilja”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports cykelexpert Emma Johansson tror att ungdomssatsning behövs för att den svenska cykelsporten ska kunna mäta sig med andra länder. Det behövs fler förebilder som Emilia Fahlin.– Det som stod ut mest var Emilia Fahlins kämpainsats och hennes järnvilja, säger hon till SVT Sport.

Emilia Fahliins fjärdeplats i damernas linjelopp var den främsta svenska insatsen i nyligen avslutade cykel-VM. SVT Sports experten Emma Johansson är nöjd med vad hon sett.

Örebrocyklisten Fahlin har imponerat mest på Johansson.

– Det som stod ut mest var Emilia Fahlins kämpainsats och hennes järnvilja.

Framtidens cyklister

Experten menar att Fahlin är den typ av förebild som svensk cykelsport verkligen behöver.

– För svensk cykelsport är det viktig att ha förebilder som Fahlin och Tobias Ludvigsson som visar de yngre att det är möjligt att vi i Sverige också kan.

Johansson utvecklar resonemanget kring tillväxten av talanger.

– När de unga ser dessa talanger behöver de själva också tävla. Och tävla mer än vad som görs nu. De behöver tävla mer utanför Sveriges gränser.

Hon utvecklar vidare.

– Vi måste få en kontinuitet i hur vi ska möta det allt tuffare motståndet från andra länder. Fler tävlingar leder förhoppningsvis till fler sändningar som gör att sponsorerna blir mer intresserade av sporten.

Överlag tycker Emma Johansson att mästerskapet har levererat en bra bredd, där medaljörer från olika länder har fått visa upp sig. Och vissa moment stod ut lite extra.

– Det är svårt att bortse Anna Van Der Breggen dominanta insats, säger hon till SVT Sport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.