Foto: Bildbyrån

Fahlin om OS-chansen: ”Hoppfull att jag bör få en biljett”

Uppdaterad
Publicerad

Emilia Fahlin kom sexa på världstouren i går och Sveriges olympiska kommitté hintade om OS.

Själv tycker den svenska cyklisten att hon redan bevisat att hon ska till OS.

– Jag har bevisat gång på gång att jag kan leverera topp åtta-resultat. Jag är hoppfull att jag bör få en OS-biljett nu, säger Fahlin till SVT Sport.

Trots tuffa väderförhållanden med mycket sidvind fanns Emilia Fahlin med i täten när World Tour-loppet Gent-Wevelgem skulle avgöras. Efter en spurtuppgörelse blev det en sjätteplats för svenskan som på det stora hela är nöjd.

– Att få avsluta med en sjätteplats i spurten var mer än vad jag trott när jag gick in för dagen, säger Fahlin till SVT Sport.

– Sedan finns alltid det här när du korsar mållinjen så börjar du genast analysera vad hade jag kunnat göra ännu bättre? Hur hade jag kunnat få en pallplats? Den var inte långt borta. Det var mitt absolut finaste resultat i en vårklassiker. Jag får ta med mig det som ett kvitto på att formen är väldigt fin.

Tror på OS-biljett

Efteråt sa Sveriges olympiska kommittés (SOK) sportchef, Anders Wiggerud, att insatsen gör att Fahlin ligger väldigt bra till inför den svenska OS-uttagningen.

– Jag har väl hoppats att mina aktier var rätt så goda redan innan helgens tävling. Jag har själv kvalat den här platsen sedan ett par år tillbaka och har bevisat gång på gång och år efter år att jag kan leverera topp åtta-resultat på World Tour-nivå.

– Jag är hoppfull att jag bör få en OS-biljett nu.

Precis som det svenska friidrottsförbundet tycker Fahlin att SOK:s krav, att idrottarna ska ha visat att de kan konkurrera om en topp åtta-placering, är för hårda.

– Jag har lagkompisar från många andra länder och där är det ju så att har du kvalat en plats så är det självklart att du åker. Det är väldigt få länder som har så hårda krav att du även ska bevisa att du är topp åtta.

”Mindre idrotter behöver OS”

Fahlin menar också att OS är en viktig scen för de mindre idrotterna, till exempel cykel.

– Vi behöver OS. Vi behöver den här plattformen för att kunna bygga cykel till exempel. Hur ska vi kunna växa i Sverige om inte vi syns på den absolut högsta och bästa plattformen för alla ungdomar som sitter hemma och tittar på idrott när OS går, och ser att man kan komma till OS som svensk även i den här sporten?

För bara några veckor sedan riktade löparstjärnan Mo Farah kritik mot SOK:s hårda krav. I en intervju med SVT Sport sa verksamhetschef Peter Reinebo att kraven gäller för samtliga idrotter och därför ska borga för rättvisa.

– De internationella kvalen ser ju väldigt olika ut i olika idrotter. Så en topp åtta-nivå som vi har säkerställer ju att den idrottsliga nivån i OS-truppen är ungefär likvärdig. Det är en sammanvägd bedömning.

KLIPP: Stjärnorna kritiserar SOK:s maraton-gränser: ”Galet” (15 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.