SOK-chefen Peter Reinebo. Foto: Bildbyrån.

Efter kritiken: SOK-chefen Peter Reinebo öppnar för maratonlöparna

Uppdaterad
Publicerad

Världsstjärnan Mo Farah riktar kritik mot SOK:s hårda krav på maratonlöparna.

Men nu öppar SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo för att låta svenska löpare delta i OS – även om de inte klarar de allt för tuffa tider som SOK satt upp.

–  Det blir en samlad bedömning, säger han.

De internationella kvalgränserna för att få tävla i sommarens OS-tävlingar i maraton är 2.11.30 på herrsidan, och 2.29.30 på damsidan – men SOK har satt upp så kallade nomineringstider på 2.08.00 och 2.25.00, vilket kritiserats av såväl de svenska löparna som världsstjärnan Mo Farah.

När SVT Sport är i kontakt med Peter Reinebo öppnar han för att det kan bli svenskt deltagande i maratonloppen i Tokyo-OS i sommar, även om de inte skulle klara de tider som SOK har satt upp.

Tokyo 2020

– Det blir en samlad bedömning för uttagningen. Rankningen är en sak, resultat i specifika tävlingar en annan sak och vilka de slagit en tredje och utvecklingskurvan en fjärde bedömning vi kommer att göra, säger han, och fortsätter:

– Så i mitten av april hoppas vi att vi kan ta ut några eller flera maratonlöpare. Så vi får se den här tiden an.

En samlad bedömning, säger du. Menar du då att ett bra resultat i halvmaraton, som David Nilsson som i Djibouti sprang bra och slog flera OS-klara maratonlöpare, skulle kunna ge en OS-plats?

– En halvmara kan definitivt vara stärkande, om det är bra resultat. Och bra resultat kan ju till exempel vara att man slår välmeriterade aktiva från andra länder, absolut.

Håller med Mo Farah

Den brittiske världsstjärnan Mo Farah menar att det är viktigt för unga personer att se landsmän tävla i OS, och att SOK:s hårda topp åtta-krav därför kan vara kontraproduktiva. Peter Reinebo säger att han förstår Farahs argument om vikten av att unga svenskar ska kunna följa blågula löpare.

– Jag håller helt med om det, och framtidskriteriet ger ju möjligheter för aktiva som kommande OS och toppresultat där, säger han, och fortsätter:

– Och det handlar naturligtvis också om yngre, som ser de unga aktiva som satsar mot framtiden. Så det håller jag med om.

”Har inte kvalgränser”

Reinebo förklarar att SOK:s topp åtta-kriterier (att idrottarna ska ha visat att de kan konkurrera om en topp åtta-placering) gäller för samtliga idrotter och därför ska borga för rättvisa.

Men drabbas inte vissa idrotter, som till exempel maraton, hårdare av tuffa kvalgränser då de tävlar i väldigt få lopp per år som i sin tur kan påverkas mycket av yttre förutsättningar som till exempel vädret?

– Jag skulle säga tvärtom. För det första har vi inte kvalgränser i någon idrott, utan det finns nomineringsnivåer, som utgår från hur världsrankingen ser ut och hur utvecklingen varit i den grenen.

– Men det är inte som i EM eller VM där man blir uttagen om man klara en viss gräns. Utan vi har en nivå som är avläst utifrån en möjlighet att kunna konkurrera om en topp åtta-nivå.

– De internationella kvalen ser ju väldigt olika ut i olika idrotter. Så en topp åtta-nivå som vi har säkerställer ju att den idrottsliga nivån i OS-truppen är ungefär likvärdig. Det är en sammanvägd bedömning.

KLIPP: Mo Farah och Bashir Abdi kritiserar SOK:s maraton-gränser: ”Galet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet