Favoriten kraschade 30 meter före målet i Girots premiär

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en dramatisk finish när Giro d'Italia för första gången hade en etapp i Ungern. 30 meter före mållinjen körde spurtspecialisten Caleb Ewan in i bakhjulet på en konkurrent när han spurtade om segern under fredagen.

Australiern stöp hårt i asfalten och skrapade upp kroppen så att tröjan gick sönder vid ena axeln. Mödosamt och omtöcknad ledde han cykeln över mållinjen. 

Debutanten Mathieu van der Poel höll sin ledning och vann Giro d'Italias första etapp över 195 km mellan Budapest upp till en borg i Visegrad. Tvåa blev Biniam Girmay, vars bakhjul Ewan krokade i. Ewan låg trea när kraschen insträffade.

– Men vad klantigt, att en så rutinerad cyklist kan göra så, säger Eurosports kommentator Roberto Vacchi om Ewan som vunnit elva individuella etappvinster i Girot, Tour de France och Vueltan.

– Jag kände mig väldigt bra. I den fasen av loppet med en kilometer kvar kände jag att jag kunde följa med, säger Ewan i en videpostning efter loppet.

”Han är mer besviken än skadad”

Ewan såg ut att slå sig ganska rejält men det ska inte vara någon fara för fortsättningen av treveckorsklassikern som har de tre första etapperna i Ungern innan det blir en vilodag för förflyttning till Italien på måndag.

– Han är mer besviken än skadad, säger stallchefen i Lotto Soudal, John Lelangue om händelsen.

Den ende svenske deltagaren, Tobias Ludvigsson (syntes bland annat hänga på sig vätska och mat i en slunga runt halsen), var länge med i den stora klungan och trampade in som 58:a av de 176 deltagarna – 28 sekunder efter täten.

Tävlingen har målgång i Verona 29 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.