Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Världsmästaren Julian Alaphilippe var en av de inblandade i den stora kraschen. Foto: Bildbyrån/ASO

Prisas efter masskraschen – hjälpte skadade konkurrenten

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästaren Julian Alaphilippe skadade sig illa i en masskrasch under Liege-Bastogne-Liege i Belgien.

Nu prisas landsmannen Romain Bardet som offrade sitt eget lopp för att hjälpa sin konkurrent.

– Det finns ingen rivalitet när det är risk för skador, sa Bardet efter händelsen. 

Det var i slutet på april som fransmannen Julian Alaphilippe och flera andra cyklister var inblandade i en masskrasch under loppet Liege-Bastogne-Liege.

Alaphilippe slog i ett träd och landade i ett dike, utom synhåll för lagstaben och det medicinska teamet. Då försökte landsmannen och konkurrenten Romain Bardet kalla på hjälp och klättrade sedan ner till Alaphilippe för att kolla till honom.

– När jag såg mig omkring låg Julian fem, sex meter ner i slänten och det var en känslomässig chock att se honom så eftersom han var i dåligt tillstånd. Ingen hjälpte honom och han behövde verkligen hjälp. Det var en nödsituation. Han kunde inte röra sig och inte andas, sa Bardet enligt Eurosport efter kraschen.

Fick fair play-pris

Inför starten av Giro d'Italia prisades Bardet under fredagen med ett fair play-pris och diplom för att han offrade sin egen insats när han hjälpte Alaphilippe.

– Jag tror att vem som helst i samma situation hade gjort samma sak. Det finns ingen rivalitet när det är risk för skador, säger han enligt sajten Cycling News.

Se händelsen i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.