Världsmästaren efter masskraschen – brutna revben och kollapsad lunga

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästaren Julian Alaphilippe var en av de inblandade i den stora kraschen under loppet Liege-Bastogne-Liege i söndags.

Liksom andra inblandade cyklister fördes Quickstepåkaren till sjukhus och sedan kom beskedet att han brutit två revben, ett skulderblad samt kollapsat en lunga.

– När jag såg mig omkring låg Julian fem, sex meter ner i slänten och det var en känslomässig chock att se honom så eftersom han var i dåligt tillstånd. Ingen hjälpte honom och han behövde verkligen hjälp. Det var en nödsituation. Han kunde inte röra sig och inte andas, säger Romain Bardet från DSM-stallet enligt Eurosport.

Bardet var så tagen av upplevelsen att han bröt loppet en stund efter hjälpinsatsen.

Masskraschen inträffade drygt sex mil innan mål och flera cyklister, 50-70, drogs med. Världsmästare Alaphilippe slog i ett träd och landade i ett dike. Kraschen inträffade mitten av klungan i en utförsbacke där farten uppskattades till 60-70 km/timmen och de 20-talet åkare som låg först klarade sig.

Stallet har inte uppdaterat

Alaphilippe ska ha varit vid medvetande under tiden som han väntade på att ambulans anlände till platsen för en av vårens stora endagsklassiker, ett av de fem så kallade Monumenten.

Stallkamraten Ilan Van Wilder var även han inblandad och bröt käken i kraschen. De båda är inlagda på sjukhus men läget ska vara stabilt.

”Alaphilippes tillstånd är stabilt men han behöver föras till sjukhus för närmare undersökningar och hållas under observation. Inga uttalanden kommer att göras förrän dessa är utförda”, skrev stallet Quickstep-Alphavinyl strax efter kraschen på sin hemsida som inte uppdaterats om händelsen sedan dess. 

Vann gjorde belgaren Remco Evenepoel, stallkamrat till Alaphilippe.

– Det var nog det bästa lopp jag gjort, säger Evenepoel.

Se kraschen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.