Finsk spurtseger i Vårgårda

Uppdaterad
Publicerad

Finländskan Lotta Lepistö snuvade både svenskhoppen och storfavoriten Marianne Vos på segern i Vårgårda med en stark slutspurt.

– Jag gråter nästan av glädje. Allting började här i Sverige för tio år sedan och nu får jag äntligen korsa mållinjen som vinnare, sägen Lepistö till SVT Sport.

Ett utdraget fält hade växt ihop lagom till avgörandet av Världstourtävlingen i Vårgårda. Ellen van Dijk var först genom den sista kurvan men stängdes av Marianne Vos på upploppet.

När de två nederländskorna fightades om positionerna smet Lotta Lepistö förbi med hundra meter kvar.

Marianne Vos lyckades hålla andraplatsen medan van Dijk snöpligt nog fick nöja sig med en femteplats.

Fjolårsvinnaren hade det svårt

Leah Kirchmann, Kanada slutade trea. Svenskhoppet och fjolårsvinnaren Emilia Fahlin var med i tätklungan men lyckades inte placera sig inför spurten och slutade åtta.

– Jag är inte helt nöjd med positioneringen. Var inte helt vass på slutet men får ändå vara helt okej nöjd. Det är klart att jag visste att det skulle bli svårt att upprepa drömscenariot från förra året, säger hon till SVT Sport.

I svenskväg var annars den största ljusglimten Alexandra Nessmar som med fyra varv kvar stod för en ensam utbrytning. Den höll tyvärr inte längre än till den förrädiska hägrungabacken där hon blev omkörd av toppkvintetten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer