Chris Froome lyckades äntligen i Vueltan. Foto: TT.

Froome: ”Min största prestation”

Uppdaterad
Publicerad

Chris Froome, 32, säkrade i praktiken segern i Vueltan under gårdagens vråltuffa etapp med målgång på Angliru, Spaniens tuffaste stigning mot en bergstopp.

– Det är en fantastisk känsla efter att efter att ha kommit hit sex gånger för att försöka vinna och blivit tvåa tre gånger, säger Froome.

Dagens avslutande etapp med målgång i Madrid har endast ceremoniell betydelse.

Britten har vunnit Tour de France fyra gånger och kommer att bli tredje cyklist (efter Jacques Anquetil 1963 och Bernard Hinault 1978) att vinna Touren och Vueltan samma år.    

– Det är troligen den tuffaste tävling jag genomfört och det gör den till min största prestation, säger Froome till BBC.     

”Sjunker in vid frukosten”

– När jag kommer hem och gör min första egna frukost på en månad kommer det nog att börja sjunka in, funderar Froome.    

Alberto Contador, 34, som vunnit sju Grand Tours, men även varit avstängd för dopning under två år, fick ett perfekt avslut genom att vinna en av de mest klassiska etapperna inom proffscyklingen.

– Det kunde inte ha blivit ett bättre avslut på karriären än att få vinna på Angliru. Det finns inget bättre ställe att säga adjö på, säger spanjoren till AP.

Ett par timmar innan åkarna passerade på väg upp mot Angliru i de svåra förhållandena i regnet kraschade en 27-årig kvinnlig åskådare som tagit cykeln mot en bergvägg och omkom.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.