Fabio Aru, längst till vänster, medan Chris Froome, i gult i mitten, under gårdagens omdiskuterade etapp i Tour de France. Foto: TT.

Froome om anklagelsen: ”Galet”

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det vilodag i Tour de France och ledaren Chris Froome, som vunnit tre av de fyra senaste åren, svarade på anklagelser om att han medvetet kört på tvåan Fabio Aru.

– Det är helt galet om någon tror att jag medvetet körde på Aru, säger Froome och betonar att han direkt under loppet bad om ursäkt för incidenten, enligt en publicering via stallet Sky.

Efter en hårnålskurva vinglade Froome till och pressade ut Aru som var nära att falla ut i det täta publikhavet.

Tidigare under samma stigning, den sista på gårdagens helvetesetapp, passade Aru på att rycka från klungan och körde under Froomes uppsträckta hand när denne tydligt visade att han hade problem med cykeln.

”Det finns en oskriven regel”

– Det finns en oskriven regel om att man inte gör så i klungan när ledaren har problem, säger Froome om Aru.

Aru hävdar att han inte såg att Froome hade svårigheter och att han stannade upp när han blev medveten om situationen.

Temperaturen har skruvats upp rejält i touren som fortsätter på tisdagen med den lätta tionde etappen, anpassad för spurtare. På torsdag är nästa tuffa bergsetapp då man nått Pyrenéerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.