Foto: TT Nyhetsbyrån.

Froome stärkte greppet i bergen

Uppdaterad
Publicerad

Totalledande Chris Froome stärkte greppet om Tour de France som i dag nådde Pyreneerna och bergen genom att vinna den tionde etappen överlägset.

– Det var helt otroligt med alla de stora namnen som föll i från. Skönt att jag kunde slutföra det fina jobb som mina lagkamrater grundlagt, säger Froome och häller i sig energidryck för att återhämta sig till de två kommande tuffa etapperna i bergen.

Med de sista 15 km rätt uppför satte britten in stöten med 6 km kvar i obarmhärtig värme. Enda kvarvarande hotet Nairo Quintana fick släppa direkt medan Froome susade fram i ensamt majestät med målgång i La Pierre-Saint-Martin efter 167 km.

Froomes hjälpryttare i Sky, Richie Porte, passade på att åka i fatt och ifrån Quintana och snuva honom på ett par bonussekunder. De var runt minuten efter vid målgången.

– Det är en fantastisk känsla men det är bara en dag på touren och mycket kan hända, säger Porte till Eurosport.

Dataintrång kring Froome stör Sky

Tejay van Garderen är nu tvåa 2.52 efter medan Quintana är trea 3.09 efter.

Tejay van Garderen, Alberto Contador och fjolårsvinnaren Vincenzo Nibali hade inget att sätta emot på dagens etapp. 

Samtidigt meddelar Sky att man misstänker att någon hackat sig in på Chris Froomes träningsuppgifter och att man förbereder rättsliga åtgärder. Enligt The Telegraph ska motivet till dataintrånget vara att få fram graverande uppgifter om dopning. Det finns inga uppgifter om vem eller vilka som ligger bakom.

– Om man ska anklaga någon för dopning så kan man inte fuska själv för att komma åt uppgifter, säger skychefen Dave Brailsford.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.