En känslosam Chris Froome vårdar Giro-bucklan ömt. Samtliga segrares namn finns ingraverat i pokalen. Foto: TT.

Froome testades varje dag i Girot

Uppdaterad
Publicerad

Chris Froome testades noggrant under det tre veckor långa Giro d'Italia som fullbordade hans karriär under söndagen.

– Jag blev testad varje dag, säger britten.

Chris Froome fullbordade en karriär Grand Tour-slam när han som tredje cyklist blev innehavare av titlarna i Giro d'Italia, Tour de France och Vuelta a Espana samtidigt.

Britten väntar på att bli frikänd i utredningen kring Vueltan där han ertappats med för hög dos astmasprej, dubbel dos av den tillåtna substansen salbutamol. Om Froome fälls riskerar han att diskas han från Veultan, en utdragen process som pågått sedan i september förra året.

”Jag har absolut inte gjort något fel”

– Jag har absolut inte gjort något fel och det är bara en fråga om tid innan det står klart för alla. Det är bäst för alla parter att vi får besked så fort som möjligt. Nu är det dåligt för sporten och dess anseende, säger Froome.

Under Girot hårdbevakades britten, som blev nationens förste vinnare i den 101:a upplagan av tävlingen, av antidopningsmyndigheter.

– Jag blev testad varje dag. Det ska inte kunna finnas några invändningar mot resultatet här, säger Froome till BBC under måndagen.

Kunde ta ut Girosegern tidigt

Froome cyklade i triumf på Roms gatar under gårdagen där loppet neutraliserades efter 35 av 115 km då vägarna, tio varv på en 11,5 km-slinga, upplevdes för farliga. Det innebar att totaltiden togs vid 35 km och att Froome då hade vunnit tävlingen. Däremot räknades en officiell segrare i själva etappen, som irländaren Sam Bennett vann.

– Det är en otrolig känsla och jag tror att det tar ett par dagar innan det har sjunkit in, sa Froome efter totalvinsten i går till Eurosport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.