Geraint Thomas tog sig igenom gårdagens etapp helt uppskrapad men förlorade mycket tid. Foto: TT

Mardrömmen fortsatte för stjärnstallet – favoriten Thomas bröt Girot efter kraschen

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnstallet Ineos-Grenadiers mardröm säsongen 2020 fortsatte. Efter att den regerande Tour de France-mästaren Egan Bernal bröt årets upplaga kom nu nästa motgång: Favoriten Geraint Thomas tvingades bryta Giro d'Italia efter en svår krasch under gårdagen där han fick en fraktur i höften.

– Det är så frustrerande, säger Thomas.

Stallet har dominerat cykelvärlden och tog hem totalsegern i Tour de France fem år i rad mellan 2015 och 2019. Men i år har allt gått snett.

Det var innan cyklisterna nått startpunkten på måndagens etapp, den tredje, som Ineos-Grenadiers-kaptenen Thomas kraschade svårt. Han åkte på en vattenflaska som kastats i klungan. Han slog hårt i asfalten och fick en smäll vid den vänstra höften och ådrog sig även skador på vänster arm och ben. Klungan väntade in Thomas till startpunkten och han var i den fram till avslutningen uppför vulkanen Etna och tappade sedan tolv minuter på etappen och var sju minuter efter totalt. 

Därmed tappade 2018 års Tour de France-vinnare chansen att vinna Girot.

Inför gårdagens etapp låg Thomas fyra – bäst av sammanlagtscyklisterna.

Thomas gav inga kommentarer efter gårdagens etapp.

”Kände innerst inne att något var fel”

– Det är så frusterande. Jag har tränat så hårt inför det här loppet och var i bra om inte i bättre form än när jag vann Tour de France. Att det skulle sluta så här känns hemskt, säger Thomas till Ineos-Grenadiers.

Efter loppet undersöktes han med röntgen på sjukhus och där konstaterades att inget var brutet. Men undersökningen fortsatte under morgonen för att avgöra om walesaren skulle fortsätta Girot. Och beskedet var negativt efter att man upptäckt en liten fraktur i höften.

– Jag ville verkligen starta i dag och åtminstone hjälpa laget på etapperna de närmaste dagarna men innerst inne kände jag att något var fel och vi gjorde några kompletterande röntgenundersökningar. Det gör beslutet lättare att hoppa av eftersom jag inte vill förvärra skadan, säger Thomas.

Det är smärtsamma minnen som Thomas har från Girot. 2017 tvingades Thomas bryta tävlingen i samband med den nionde etappen efter en krasch efter att ha legat tvåa. Då var han redo att utmana om den rosa ledartröjan. I år var det tänkt att Thomas skulle avsluta det han inte fick fullfölja för tre år sedan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.