Giro-ledaren föll – tappade totalen

Uppdaterad
Publicerad

Totalledande Steven Kruijswijk föll vådligt när han körde rätt in en tre meter hög snövall och kastades i en båge över cykeln i den tredje sista etappen av Giro d'Italia. Han tappade en dryg minut på incidenten men värre var att han tappade medtävlarna och var drygt fyra minuter efter Vincenzo Nibali i mål.

– Det gick åt helvete. Jag gjorde ett dumt misstag. Det gör så ont, säger Kruijswijk till Cyclingnews efter att ha blivit omhändertagen för stora skrubbsår över vänstra armen.

Vincenzo Nibali tog tårögd hem etappen efter att ha ryckt med fem km kvar att köra och är ny tvåa efter etapptvåan Estaban Chaves. Kruijswik är trea totalt. Efter holmgången med målgång i franska Risoul efter 162 km. De tre toppåkarna ligger samlade inom 1.05.

– Jag vann med ilska i dag. Det har inte varit lätt att hantera allt som hänt de senaste dagarna, säger Nibali som tillägnar segern till en elev som dog för två veckor sedan.

Nye ledaren lider med Kruijswijk

Nye totalledaren Esteban Chaves var lycklig över att få dra på sig den rosa ledartröjan.

– Jag är glad över den rosa ledartröjan och att vara så nära att vinna Girot men det är ännu en hård etapp i morgon. Jag är ledsen för Steven Kruijswijks skull. Han gjorde ett litet misstag i utförskörningen men kämpade väldigt tappert, säger colombianen.

Kruijswijk blev omtöcknad efter smällen och fick slita för att få ordning på cykeln och fick börja om igen efter att styret blivit helt snett. Även däcken hade fått smällar.

Några kilometer senare bytte han cykel men fick åka isolerat för sig själv innan han kom ikapp en klunga. På väg uppför hade såväl tvåan Esteban Chaves (exakt tre minuter i sammandraget) och Vincenzo Nibali försökt attackera holländaren.  

Mest klassiska bergspriset på årets Giro

Det var precis efter utförskörningen från årets högsta punkt av Girot, Colle dell’Agnello, 2 744 meter över havet, något som också kallas Cima Coppi, namngivet efter den legandariske italienske cyklisten Fausto Coppi som var aktiv på 1940- och 50-talen och dog 1960 endast 40 år gammal.

Då återstod runt sex mil att köra. Totalfemman Ilnur Zakarin kraschade svårt efter en luftfärd på 20-30 meter och fick behandling på plats, otäcka bilder. De första rapporterna talar om att ”bara” vänster nyckelben är brutet, enligt Eurosport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.