Guide till cykel-VM i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Fyra damer och en herre, det är Sveriges trupp till cykel-VM i Yorkshire, England. SVT sänder linjeloppen på lördag och söndag 28-29 september.

– Hanna Nilsson är den vi har mest tro på, det kan bli en topp-tio-placering, det är rimligt, säger svenske förbundskaptenen Lucas Persson.

Triathletstjärnan Lisa Nordén gör en intressant start. Hon vann både linje- och tempoloppet i SM och ska dubblera även i VM.

På tisdag, i tempoloppet, ska Lisa försöka kvala in till OS i Tokyo nästa sommar. Det som krävs är en topp-åtta-placering enligt SOK.

– Jag är jätteimponerad av henne med tanke på att hon inte har tävlingscyklat så länge. Det finns en del för henne att förbättra i linjeloppen och det kommer nog framöver. Bland annat att inte slösa för mycket energi, säger Lucas Persson.

– Det vore fint om hon vi kunde få iväg henne på en tidig utbrytning, säger Lucas.

Den svenska truppen har utökats då Emilia Fahlin gav klartecken till start efter en lyckad comeback i söndags. Det var hennes första tävling sedan hon kraschade i maj. Bland herrarna har Tobias Ludvigsson tvingats tacka nej till VM.

SVT sänder linjeloppen på lördag i SVT1/Kunskapskanalen/SVT Play och på söndag i SVT1/SVT2/SVT play.

Björn Becksmo och Emma Johansson kommenterar.

VM:s tävlingsprogram

Söndag 22 september – lagtempo mixed

Måndag 23 september – tempolopp juniorer herrar

Måndag 23 september – tempolopp juniorer damer (Wilma Olaussson slutade 5:a)

Tisdag 24 september – tempolopp damer elit (Lisa Nordén slutade på 14:e plats)

Tisdag 24 september – tempolopp U23 herrar

Onsdag 25 september – tempolopp herrar elit

Torsdag 26 september – linjelopp juniorer herrar (August Höglund 34:a, Hjalmar Klyver 44:a,  Edvin Lovidius bröt)

Fredag 27 september – linjelopp juniorer damer (Julia Borgström 29:a, Wilma Olausson 64:a)

Fredag 27 september – linjelopp U23 herrar (Emil Lindgren, Hugo Forssell, Jakob Eriksson, Erik Bergström Frisk. Alla tvingades bryta)

Lördag 28 september – linjelopp damer elit 150 km (Emilia Fahlin, Lisa Nordén, Hanna Nilsson, Sara Penton, Clara Lundmark) SVT1/play kl. 12.35

Söndag 29 september – linjelopp herrar elit 285 km (Lucas Eriksson, Kim Magnusson) SVT1/play kl. 09.35

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.