Egan Bernal följs av mängder med colombianska fans. Foto: TT

Inför Giro-avslutningen: Bernal sitter säkert i sadeln

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas Giro d'Italia med en individuell tempoetapp över 30 km i Milano. Egan Bernal kan vinna sin andra Grand Tour efter Tour de France 2019.

– Jag har ett bra självförtroende, säger colombianen.

Normalt sett brukar sista etappen i en Grand Tour vara av ceremoniell karaktär där inget händer i totalen och spurtarna får en sista chans att glänsa. I år är det skillnad när en tempoetapp med individuell start avgör. Det finns inga hjälpryttare utan man måste göra jobbet själv på den flacka banan med målgång vid sevärdheten, den gotiska katedralen Dumo di Milano.

– Jag har ett bra självförtroende inför den sista etappen. Jag leder med två minuter totalt och kommer att ge allt i tempot, säger Bernal, tvåa på gårdagens etapp, enligt AP.

Gårdagens tuffa bergsetapp vanns av den totala tvåan Damiano Caruso inför jublande hemmafans.

”Är den lyckligasts människan på jorden”

– Jag tänkte tusen tankar de sista meterna, allt mitt slit, all min träning. I dag uppfyllde jag en dröm och är den lyckligaste människan på jorden, säger 33-årige Caruso efter sin första etappvinst i en Grand Tour. Han drog upp blixtlåset och rättade till tröjan innan han stolt körde i mål som etappsegrare.

Med sex kilometer kvar klappade han sin hjälpryttare Pello Bilbao på axeln och satte av mot etappsegern på Valle Spluga-Alpe Motta.

– Pello Bilbao hade en nyckelroll för den här segern. Vi körde helt perfekt, säger Caruso.

Bernal, som varit under attack de senaste dagarna, har sin främsta kompanjon i den colombianske landsmannen Daniel Martinez som stöttat på ett enastående sätt. I går blev hjälpryttaren trea på etappen, vilket säger ganska mycket om kapaciteten.

Ställningen inför sista sträckan av Girot 20:21:

1. Egan Bernal      COL/IGD  85:41:47

2. Damiano Caruso   ITA/TBV     +1:59

3. Simon Yates      GBR/BEX     +3:23

4. Aleksandr Vlasov RUS/APT     +7:07

5. Romain Bardet    FRA/DSM     +7:48

6. Daniel Martinez  COL/IGD     +7:56

7. Hugh Carthy      GBR/EFN     +8:22

8. Joao Almeida     POR/DQT     +8:50

9. Tobias Foss      NOR/TJV    +12:39

10. Daniel Martin    IRL/ISN    +16:48

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.