”Det kommer att bli svårt att slå mig”

Uppdaterad
Publicerad

Emil Lindgren är känd som en av världens mest tekniska mountainbike-cyklister. Han är svensk mästare i SM-medaljer på cykel, 59 stycken varav 34 guld. Nu har han siktet inställt på en av de få tävlingar han inte vunnit, Cykelvasan.

– Det är bara matematik. Är jag i form, väger det jag vill väga och jag har materialet, då ska det vara sjukdom eller skada som ställer till det, säger Emil Lindgren.

Efter 13 år som utlandsproffs har Emil Lidgren återvänt till Sverige. Han ledsnade på alla resdagar och det var också framförallt familjelivet som lockade. Han har vunnit det mesta som går att vinna på svensk mark, men har inte lyckats ta hem den mest prestigefyllda tävlingen, Cykelvasan.

Svår tävling

– Tidigare har jag ju satsat hårt utomlands och då har tävlingarna i Sverige varit prio två, samtidigt som Cykelvasan är väldigt, väldigt svår att vinna, säger Lindgren.

Nu är han alltså tillbaka hemma och all satsning handlar om Långloppscupen och tävlingar på hemmaplan. Han ingår och är ledaren i det svenska stallet Serneke Allebike. Och teamet har varit överlägset i årets Långloppscup. Efter fem av nio tävlingar så har Serneke Allebike de fyra första platserna.

– Vi har ett fantastiskt team och jag är en av de som cyklar snabbast. Och lyckas inte jag vinna så är det någon annan i teamet som kliver fram, säger Lindgren.

En multitalang

Sitt första SM-guld tog han när han var 12 år och sedan dess har han tagit medalj i varje mästerskap som arrangerats i Sverige. Han är även svensk mästare i Landsväg, Marathon, Dualslalom och Cykelcross. En multitalang utöver det vanliga när det kommer till cykling. Han har dessutom en VM- silver medalj i Mountainbike XC sprint, som han tog hem 2014.

Med månaden kvar till Cykelvasan är självförtroendet på topp.

– Jag sticker ut hakan och säger att vi kommer tre stycken med samma färger på kläderna och kommer att göra upp om det hela vägen in, avslutar Emil Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer