Julia Borgström. Foto: TT

Julia Borgström berättar om tredjeplatsen i Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Hon slutade på pallen för U23-cyklisterna i tidernas första Tour de France för damer.

En upplevelse utöver det vanliga för Julia Borgström.

– Det har varit storslaget, säger hon till SVT Sport.

21-åriga Julia Borgström har precis kommit hem till Skåne efter en tävlingsvecka hon aldrig kommer glömma. Svenskan, som i vissa etapper hade vita ledartröjan, cyklade i 27 timmar, 27 minuter och 15 sekunder och blev trea i U23-klassen i Tour de France. Den klassiska cykeltävlingen som avgjorts sedan 1903, men först nu i en upplaga för kvinnliga cyklister.

– Fantastiskt att få uppleva det, särskilt när det var en historisk gång. Hela damklungan har väntat på att vi ska ha ett Tour de France vi också, det kändes som om det var på tiden att det kom in i vår kalender också, säger Julia Borgström till SVT Sport.

Hur var upplevelsen under loppen?

– Publiken och uppståndelsen kring allt var mycket större än jag hade trott. Det var helt sinnessjukt att få cykla genom det publikhav som var vid backarna, och speciellt de avslutande två kilometerna sista dagen. Det ger mer motivation att träna hårdare

Hur mår du nu?

– Nu är det slitet, det görs inte många knop. Så det är skönt att vara hemma och ha lite lugn och ro och tystnad. Det känns ändå förvånansvärt bra, även om kroppen är sliten.

”Försöker vara lugn”

Och hon måste återhämta sig snabbt. För i helgen ska Julia, tävlandes för ett nederländskt team, köra på hemmaplan när en world tour-deltävling avgörs i Vårgårda.

– Alltså, jag är ofantligt taggad att tävla på hemmaplan. Jag försöker bara vara lugn att jag har flera dagars återhämtning, och sedan får vi se hur skicket är på min kropp på söndag. Men det är ingen stress dit.

SVT sänder Vårgårda World Tour med start på lördag kl 15.00 i Play.

ARKIV: Här var Borgström i ledning (29 juli):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.