​Egan Bernal​ vann Tour de France 2019. Foto: TT Nyhetsbyrån

Krock när nya datum för cykeltourerna spikats

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronautbrottet avbröts cykelsäsongen abrupt i mars. Men nu är det klart när de tre stora cykelklassikerna kommer att avgöras – två av dem kommer att överlappa varandra.

Det internationella cykelförbundet har nu publicerat den nya tävlingskalendern. Det blir tre fullspäckade månader från 1 augusti till 31 oktober.

Tour de France: 29 augusti-20 september (ursprungliga datum 27 juni-19 juli)

Corona och idrott

Giro d'Italia: 3-25 oktober (ursprungliga datum 9-31 maj)

Vuelta a España: 20 oktober-8 november (ursprungliga datum 14 augusti-6 september)

”La Course by le Tour de France”, damernas endagslopp under Tour de France, skulle egentligen avgjorts 19 juli på på den stora gatan Champs-Élysées i centrala Paris. Istället körs loppet nu under öppningsdagen av Tour de France.

För ”Vueltan”, som genomfördes första gången 1935, innebär förskjutningen att det blir den senaste upplagan av tävlingen någonsin. Efter en önskan från arrangören kommer dessutom tre etapper att strykas. Det är unikt – sedan 1986 har ”Vueltan” alltid haft minst 21 etapper.

När det kommer till damernas world tour-tävling i västgötska Vårgårda står datumen 8-9 augusti fortsatt fast.

– Vi planerar fortfarande för att kunna köra. Men vi kan ju inte gå emot landets myndigheter, säger de att vi ska vara under 50 personer då måste vi ju ställa in, säger tävlingsledaren Anders Björklund till SVT Sport.

– Det känns jätteskakigt, men vi försöker än så länge.

Annorlunda träning för finländske proffscyklisten Jaakko Häänninen under coronakrisen (4 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet