Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de uppmärksammade bilderna i spelaren ovan. Foto: Discovery +

Kvinna kastade keps mot Mathieu van der Poel under cykeltävlingen Paris-Roubaix

Uppdaterad
Publicerad

I går vann Mathieu van der Poel cykelklassikern Paris-Roubaix.

Men det hade kunnat sluta illa.

En åskådare kastade nämligen en keps mot honom, en åskådare som nu kan straffas av myndigheterna.

– Vi kommer att hitta den här personen, säger Adam Hansen, som är ordförande för proffscyklisternas organisation CPA.

Se de uppmärksammade bilderna i spelaren ovan.

När nederländaren Mathieu van der Poel förra helgen vann Flandern Runt fick han öl kastad på sig av flera åskådare.

I går vann han en annan stor tävling, Paris-Roubaix, och precis som i Belgien var det publik som kastade saker mot honom.

”Hade kunnat gå rätt illa”

Precis som i Belgien fick han öl kastad mot sig. Men denna gång rörde det sig även om en medelålders kvinna som kastade en keps mot van der Poel. Kepsen landade dock precis bakom honom.

– Om den hade fastnat kring bromsarna hade hjulet kunnat låsa sig. Det hade kunnat gå rätt illa, säger Adam Hansen, som är ordförande för proffscyklisternas intresseorganisation CPA (Cyclistes Professionnels Associés) till cykelsajten GCN, och berättar att rättsliga åtgärder nu kommer att vidtas:

– CPA kan inte göra något eftersom vi är en schweizisk organisation. Men våra medlemmar, i detta fall den franska organisationen UNCP, kan ställa individer inför rätta.

– De kommer att lämna in en anmälan till de lokala myndigheterna och de kommer genomföra en utredning. Vi kommer att hitta den här personen, det är ett som är säkert.

”Var ska det sluta?”

När det gäller ölkastningen under Flandern Runt berättar polisen att de har identifierat en person. Och polischefen i den aktuella regionen, Joost Duhamel, skräder inte orden om det som skett de senaste helgerna.

– Först kastas öl, och nu en keps. Var ska det sluta? Vi måste sätta gränser för det här beteendet. Om man inte kan hålla sig till att heja på cyklisterna, då kan du stanna hemma, säger han till den belgiska tidningen Nieuwsblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.