Tadej Pogacar drar med sig Jonas Vingegaard upp mot målet beläget på 2215 meters höjd på Col du Portet. Foto: TT

Ledaren Pogacar spurtade hem högst belägna etappen

Uppdaterad
Publicerad

Titelförsvarande Tadej Pogacar visade att han bär den gula ledartröjan i Tour de France med klass. Slovenen vann dagens 17:e etapp med den högst belägna målgången i årets upplaga och drygade ut ledningen i klassikern.

– Det var en bra etapp för att få till en utbrytning. Det blev en duell mellan mig och Jonas och på slutet spurtade jag allt jag hade. Det var 50/50 om vi skulle gå för etappsegern eller försvara tröjan. Det var en fantastastik dag och att få köra i gult är en känsla som är svår att beskriva, säger Pogacar efter sin första etappvinst i den gula ledartröjan i Eurosports sändning medan han sitter på en träningscykel och trampar ner. Då var flera konkurrenter kvar ute på banan. Detta på Frankrikes nationaldag.

Målgången uppe på Col du Portet på 2215 meters höjd i Pyreneerna är den högsta i årets upplaga. Den sista stigningen var 16 km rätt uppför. Med åtta kilometer kvar började Pogacar att känna på sina konkurrenter i totalen med ett ryck. Han fortsatte att rycka med jämna mellanrum upp mot målet i dimman och på slutet hade han bara med sig trean Jonas Vingegaard och fyran Richard Carapaz. Den tidigare totaltvåan Rigoberto Uran hade fått släppa och är nu fyra.

Carapaz rycket med kilometern kvar

Med dryga kilometern kvar lade Carapaz, som smugit med och inte dragit, in en kontring och fick en lucka som Pogacar snabbt tätade medan Vingegaard hade problem. Med 200 meter kvar var dock dansken, som slagit igenom stort i årets tour, ikapp. Då lade Pogacar in den avslutande spurten och tog hem etappen före Vingegaard, ny tvåa, och Carapaz, ny trea. Pogacar har dock över fem minuters ledning totalt.

Efter målgång lade sig 22-årige Pogacar ner på rygg för att återhämta sig efter 178,4 kilometer.

Även i morgon är det en tuff etapp, även om den bara är 129,7 km lång, med två tuffa stigningar, bland annat ska man över mytomspunna Col du Tourmalet på 2115 meters höjd.

Tour de France har målgång i Paris på söndag.

KLIPP: Cavendish vann första Tour de France-sträckan på fem år (29 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.