Mark Cavendish var känslosam efter segern. Foto: TT Nyhetsbyrån

Cavendish tangerade legendarens rekord

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske legendaren Mark Cavendish spurtade hem segern i Tour de France trettonde etapp. I och med det tangerade han belgaren Eddie Merckx rekord i antalet etappsegrar i Tour de France.

– Jag är inte fattat det än. Det här är det jag drömde om som barn, säger han efter målgång.

Det var i den franska medeltidsstaden Carcassonne som Mark Cavendish, 36, tog sin fjärde etappseger i årets Tour de France och den 34:e i karriären.

Efter 220 kilometer vann han spurten före dansken Michael Mörkov och belgaren Jasper Philipsen. Därmed tangerade han legendaren Merckx rekord.

– Jag kände länge att det inte skulle gå. Jag var så på gränsen, säger britten.

Cavendish 34:e etappseger kom hela tretton år efter att han tog sin första. Han har gjort en sensationell comeback i världseliten efter tunga år där han till och med har övervägt att avsluta karriären.

Tanken var inte ens att Cavendish skulle delta i årets Tour de France, utan han kom in sent som ersättare för Sam Bennett.

Totalledare i Touren efter 13 etapper är slovenen Tadej Pogacar.

KLIPP: Cavendish vann första Tour de France-sträckan på fem år (29 juni)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.