Jonas Vingegaard bär den vita ungdomströjan för bästa cyklist under 25 år. Foto: TT

Jonas Vingegaard trea i Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Dansken Jonas Vingegaard var dagens stora utropstecken i Tour de France som för första gången passerade den legendariska toppen Mont Ventoux två gånger. Han ställde av totalledaren Tadej Pogacar och skapade nerv i en tävling som de flesta ansåg som avgjord.

– Jag har aldrig känt mig så bra, säger dansken via sitt stall Jumbo Visma. Han klättrade till tredje plats sammanlagt och slutade sjua på dagens supertuffa etapp.

Dansken körde ifrån Pogacar, som är titelförsvarare, och de andra sammanlagtcyklisterna när det återstod två kilometer upp till Mont Ventoux, ”jätten i Provence”, på 1910 meters höjd andra gången toppen passerades.

– Jag trodde aldrig att Pogacar skulle bli ifrånkörd av Jonas Vingegaard uppför. Nu visar han att det går att köra ifrån Pogacar vilket bådar gott inför etapperna i Pyreneerna, säger Eurosports expert Anders Adamson häpet.

Hade ett försprång på 40 sekunder

På toppen hade dansken ett försprång på 40 sekunder till totalledande Pogacar som dock fick hjälp i utförskörningen där man kom upp i nästan 100 kilometer i timmen som mest. Precis före målet på den elfte etappen i Malaucene efter 199 km kom Pogacar tillsammans med Richard Carapaz och Rigoberto Uran ifatt dansken. Där gjorde Pogacar en markering och vann den lilla klungspurten och körde in som fyra.

Wout van Aert, stallkamrat med Vingegaard i Jumbo Visma, vann etappen efter en tidig utbrytning upp för Mont Ventoux andra gången.

”En av de mest ikoniska klättringarna”

Tour de France hade före dagens etapp passerat Mont Ventoux 15 gånger sedan 1951. I dag skrevs ny cykelhistoria genom att passera den två gånger från två olika håll. Klättringarna var 22 och 15 km långa. 

– Jag har svårt att få fram orden. Jag hade inte förväntat mig att vinna etappen före Tour de France men igår började jag tro mig själv. Det är en av de mest ikoniska klättringarna i cykelvärlden. När man tror på det är allt möjligt, det är känslosamt och jag är så stolt, säger van Aert som var 27 minuter efter sammanlagt inför dagens etapp. 

Med nio kilometer kvar upp till Mont Ventoux i andra klättringen uppför berget släppte den totala tvåan Ben O'Connor, som vann söndagens tuffa etapp upp till Tignes med fem minuter, och rasade i resultatlistan. Han är nu femma totalt.

Ställning Tour de France efter etapp 11:21:

1 Tadej Pogacar (SLO) UAE Team Emirates 19:44:38

2 Rigoberto Uran (COL) EF Education-Nippo +0:05:18

3 Jonas Vingegaard (DEN) Jumbo-Visma 0:05:32

4 Richard Carapaz (ECU) Ineos Grenadiers 0:05:33

5 Ben O'Connor (AUS) AG2R Citroën Team 0:05:58

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.