Tadej Pogacar stod i särklass på dagens etapp av Tour de France. Foto: TT

Uppvisning av fjolårsvinnaren i bergen

Uppdaterad
Publicerad

Tadej Pogacar var visserligen bara fyra i dagens etapp av Tour de France. Men slovenen, som har titeln från i fjol att försvara, hade en mäktig uppvisning och var namnet på allas läppar efteråt när han tog över ledartröjan.

– Mot slutet kändes det fantastiskt och innan de två sista klättringarna sa jag till mina lagkamrater: ”Nu kör vi och skakar om den här tävlingen”. (Davide) Formolo och de övriga l laget gjorde en enastående insats, säger ödmjuke Pogacar enligt Tour de Frances Twitter.

Pogacar, som kör för UAE Team Emirates, gjorde ju det mesta jobbet på egen hand.

Det var fem toppar som skulle passeras under dagens åttonde etapp mellan Oyonnax to Le Grand och Bornand över 150,8 kilometer. Ett tag var klungan med Pogacar 6,5 minuter efter och med tre mil kvar tryckte Pogacar till och fick bara med sig Richard Carapaz, vinnaren av Giro d'Italia 2019, som ganska fort fick släppa i de långa uppförsbackarna.

Vacchi: ”Det är en slakt”

Sedan fortsatte Pogacar på tunga växlar och tog in minut för minut i regnet i bergen. Bakom sig lämnade han konkurrenterna i totalen med samma marginal.

Dylan Teuns vann etappen efter att ha varit solo på slutet. Ion Izagirre och Michael Woods var övriga på pallen medan Pogacar trampade in 49 sekunder efter som fyra. 

– Det är en slakt, säger Roberto Vacchi om Pogacar i Eurosports sändning.

– Det är en uppvisning som man sällan får vara med om, säger Eurosports expert Anders Adamson.

I totalen leder nu Pogacar med 1.48 före Wout van Aert som tappade fem minuter på Pogacar på dagens tuffa etapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.