Tadej Pogacar vann Tour de France förra året och har fått smak att köra i den gula ledartröjan. Foto: TT

Orolig Pogacar drygade ut i Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens uppvisning i Tour de France höll Tadej Pogacar en lägre profil och var ett tag rädd att tappa ledartröjan men drygade ändå ut sin ledning, där det blev omkastningar bakom honom.

– Jag gillar den här tröjan, säger slovenen.

Med två kilometer kvar på den sista klättringen upp mot målet i Tignes på 2107 meters höjd lättade Pogacar iväg från konkurrenterna i jakten på totalsegern och distanserade dem med dryga halvminuten och slutade sexa på den 145 km långa nionde etappen i dimma och regn.

Han var sex minuter efter vinnaren Ben O'Connor som vann etappen med över fem minuter. Australiern O'Connor belönades även med att lägga sig som tvåa totalt och nu är med och utmanar om den gula ledartröjan. Han är 2.01 efter Pogacar som drygade ut avståndet till tvåan med 13 sekunder.

”Orolig för att Tadej skulle explodera”

– Det är en dröm att bara köra här och att kunna vinna är ännu en dröm. Jag kan inte förstå det. Jag kan knappt kontrollera mig själv nu. Jag var orolig för att Tadej skulle explodera och komma bakifrån men jag hade tron på mig själv, säger en rörd O'Connor i segerintervjun.

Det som såg kontrollerat ut av Pogacar på tv-bilderna rymde en del dramatik.

– O'Connor var superstark i dag. Det var en fantastisk körning av honom. Jag var lite rädd för att tappa ledartröjan och det var därför jag ökade farten på slutet. Jag gillar den här tröjan, säger Pogacar enligt Tour de Frances Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.