Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ludvigsson ledde tempot länge

Den ende svensken i Vueltan, Tobias Ludvigsson, gjorde ett bra individuellt tempo på den 16:e etappen, en flack etapp över 40 km med start på racingbanan i Navarra och målgång i Logrono. Ludvigsson slutade sexa i loppet.

– Jag åkte med en stor klinga och hade bra ben. Jag räknade med en medelhastighet på 48 km/timmen, säger Ludvigsson som åkte in på 48.07,7 och hade 50,1 i snitt efter säsongens bästa tävling till Eurosport.

Svensken startade som 106 av 169 åkare och fick vara i ledning ända tills de sent startande sammanlagtcyklisterna kom farande på slutet. Totalledaren och allra sist startande Chris Froome startade avvaktande men tog snabbt över kommandot och vann loppet på 47.00 (51,3 i snitt) och krossade övriga fältet.

Froome stärkte greppet om totalen

Fromme är nu nästan två minuter före Vincenzo Nibali sammanlagt. Men tävlingen är långt ifrån avgjord och flera tuffa etapper i bergen återstår före målgången i Madrid på söndag.

De som var före Ludvigsson var sammanlagda ettan, tvåan, trean, fyran och åttan. Ludvigsson var 64:a före dagens etapp.

Ludvigsson körde i den blågula svenska mästartröjan och var helt slut efter målgång och låg länge och hämtade sig.