• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Primoz Roglic och Vincenzo Nibali är tvåa och trea i girot. Foto: TT.

Mardrömsetapp för kraschande Roglic

Publicerad

Primoz Roglic var länge virtuell totalledare i gårdagens etapp av Giro d'Italia men startade i dag sju sekunder bakom ledaren Richard Carapaz när den 15:e stökiga etappen avgjordes. Slovenen tappade 40 sekunder på toppkonkurrenterna efter ett par incidenter.

– Det var ingen bra dag men det kunde gått ännu värre. Med tanke på vad som hände under etappen kan jag leva med det. Det är en lång väg till Verona och jag känner mig i väldigt bra form, säger Roglic till sitt stall Jumbo Visma.

Den var i princip flackt fram till 16 mil men de sista sju milen bjöd på mycket upp och ner på tekniskt svåråkta partier innan målet nåddes i Como efter 232 km.

Med runt 20 km kvar hamnade Roglic på efterkälken i samband med problem där han fick ta en lånecykel. Det var även en krasch vid tillfället vilket kan ha påverkat. Roglic höll sedan länge med handen i stallets följebil i samband med att han tog emot en vattenflaska, vilket såg regelvidrigt ut. Det blev dock ingen bestraffning.

Roglic arbetade sig sedan ikapp sina toppkonkurrenter som jagar totalsegern innan det var dags för nästa bakslag.

Utbrytarna hade ett tag 16 minuters försprång

Med mindre än milen kvar kraschade sedan Roglic utför i ett räcke i en tvär kurva och blev stående men cykeln klarade sig utan skador. Han nådde målet 51 sekunder, som 13:e, efter vinnande Dario Cataldo som spurtade ner Mattia Cattaneo. Duon gjorde en utbrytning som ett tag hade 16 minuters försprång till klungan. I mål var det ett tiotal sekunder till de närmaste förföljarna.

– Att få vinna en etapp i Giro d'Italia är något jag bara drömt om i hela livet. Jag hade inga tankar på att gå med i någon utbrytning efter två tuffa etapper och hade bara som mål att klara av att gå i mål men benen kändes helt okej, säger Cataldo om etappvinsten.

Richard Carapaz drygade ut totalledningen till 47 sekunder till godo på Roglic.

I morgon har åkarna en välbehövlig vilodag efter flera tuffa bergsetapper. Girot har målgång i den antika arenan i Verona på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer