Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathieu van der Poel är för första gången världsmästare i linjelopp. Foto: SVT

Mathieu van der Poel tog VM-guld i cykel – trots krasch

Uppdaterad
Publicerad

Mathieu van der Poel är för första gången världsmästare i linjelopp.

Den nederländskee stjärnan vann dagens tävling i Skottland.

Han gjorde det trots att han kraschade i slutet av tävlingen.

– Detta betyder allt, säger han.

28-åringen vann junior-VM:s linjelopp 2013. På seniornivå hade han dock aldrig lyckats bärga någon medalj på distansen. Förra året var han en av de stora förhandsfavoriterna, men kvällen inför loppet blev han gripen av polis – misstänkt för att ha misshandlat två tonårsflickor (något han blev friad för senare).

Han släpptes på morgonkvisten och startade loppet, men bröt sedermera loppet.

Vann med en halv minut

I dag fick han en ny chans i VM:s linjelopp. Denna gång i Skottland, och då blev både uppladdningen och själva loppet bättre. Det blev så pass bra att han vann, 31 sekunder före belgaren Wout van Aert.

– Detta betyder allt. Det var ett av de största målen jag hade kvar att uppnå, så att vinna i dag känns fantastiskt. Enligt mig gör detta min karriär komplett. För mig är detta det största du kan vinna som landsvägscyklist, säger han, enligt Cycling News.

”Han är komplett!”

SVT Sports expert Thomas Löfkvist imponerades av van der Poels prestation.

– Han är komplett! En konstnär på cykeln, med den teknik han är. Han är enormt stark, klarar både långa distanser och han har en punch som gör att han kan avgöra såna här distanser. En värdig världsmästare, helt klart. Och så klarar han pressen också, säger SVT Sports expert Thomas Löfkvist.

Föll i ledningen

Loppet var dock inte problemfritt. Med 16,6 av de dryga 271 kilometerna kvar föll han på den våta asfalten i en kurva. Hans tröja och ena sko gick sönder, och han erkände efter loppet att han trodde att loppet var över för honom.

– För en stund så trodde jag det, sade han, och fortsatte lite senare:

– Helt plöstligt så var jag, i en kurva, nere på marken. Jag var rätt förbannad på mig själv.

– Men att ändå klara det... Jag skulle inte säga att det gjorde det ännu skönare, för jag hade gärna suttit kvar på sadeln. Om det hade kostat mig VM-guldet, då hade jag lagt mig ner och sovit några dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.