Det är förbjudet för mer än sex personer att träffas i det nya nödläge som råder i Spanien. Här är Vueltan på den femte etappen. Foto: TT

Nödläge utlyst i Spanien men Vueltan rullar på enligt plan

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska regeringen har utlöst nationellt nödläge med utegångsförbud mellan 23.00 och 06.00 på grund av den uppblossande coronapandemin. Den stora cykeltävlingen Vueltan, som hade vilodag i dag, kommer dock att rulla vidare.

– Utegångsförbudet är mellan 23.00 och 06.00 och det berör inte Vueltan, säger tävlingsledaren Javier Guillen.

Den avkortade tävlingen (18 istället för 21 etaper) kommer mest att hålla till i norra Spanien och i trakterna av Baskien innan det blir målgång i Madrid 8 november.

Myndigheterna har utlyst ett nödläge i minst 15 dagar som kan förlängas till sex månader.

Utöver utegångsförbudet gäller en gräns för sociala möten och sammankomster på max sex personer. Regionstyrena kan även besluta om att införa begränsningar för in- och utresor från regionerna, men den nationella gränsen hålls öppen tills vidare.

– Som det ser ut nu kommer Vueltan att fortsätta. Jag har inte fått några meddelanden om något annat så den kommer att fortsätta, säger tävlingsledaren Guillen och uttalar sig om utegångsförbudet.

– Det är mellan 23.00 och 06.00 och det berör inte Vueltan, säger Guillen enligt nederländska NOS.

”Det är ett spöklandskap”

Primoz Roglic blev av med den röda ledartröjan under söndagen efter att stallet Jumbo Visma haft problem med att få på sig regnjackorna. Ineos Grenadiers Richard Carapaz är ny ledare i tävlingen.

De svenskar som befinner sig i Spanien berättar om en annorlunda vardag.

– Det är tomt, öde, det är som ett spöklandskap, säger Maria Strid som bor i Barcelonaområdet till SVT.

Under dagens vilodag utfördes covid-19-test på åkare och ledare som befinner sig i bubblan isolerade från omvärlden. Resultaten kommer att publiceras innan tisdagens etapp. De etapper som var planerade i Frankrike har gjorts om, ett öde som även drabbade Giro d'Italia, eftersom franska myndigheter har infört hårdare restriktioner och inte tillåter inresor.

Spanien har bekräftat över 500 000 fall och 37 210 personer med viruset har avlidit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer