Foto: Bildbyrån.

Notan för danska cykelfesten: 258 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det tog tio år att få världens största cykeltävling Tour de France till Danmark.

Notan för de tre etapperna landar på minst 258 miljoner kronor.

– Det framstår som en helt overklig värld när danska skattepengar används för att finansiera en fransk etapptävlings reseaktiviteter, säger en juridikforskare.

Enligt Politikens kartläggning får de danska skattebetalarna betala minst 258 miljoner svenska kronor för cirkusens besök. I den notan ingår exempelvis flyget till Frankrike för alla cyklister efter de tre etapperna i Danmark.

– Det framstår som en helt overklig värld när danska skattepengar används för att finansiera privata cykellags och en fransk etapptävlings reseaktiviteter, säger Rasmus Grøntved Nielsen, forskare på Köpenhamns universitets juridiska fakultet, till tidningen.

Hemligt avtal

Hur avtalet ser ut mellan Amaury Sport Organisation (ASO) – ägaren av cykeltävlingen – och det danska bolaget som bildats för arrangemanget är hemligt. Företaget är privatägt och arrangerar exempelvis även Dakarrallyt och Paris Marathon. Omsättningen ligger på runt 2,3 miljarder svenska kronor årligen.

Enligt Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) var det ett krav från ASO att avtalet inte ska vara offentligt. Något som är problematiskt, anser Rasmus Grøntved Nielsen.

– Detta är ett extraordinärt arrangemang som allmänheten och politikerna har ett klart intresse av att få insikt i. I stället sätter man munkavel på politikerna och begränsar deras möjlighet till att resa en offentlig debatt om huruvida man använder pengarna på ett rätt sätt, säger juridikforskaren till Ritzau.

Inleds imorgon

Imorgon inleds årets tävling med ett individuellt tempolopp över 13 kilometer i den danska huvudstaden och därefter rullar det vidare med etapperna Roskilde–Nyborg och Vejle–Sønderborg.

KLIPP: Tour de France-vinnaren gav bort segern efter sten, sax, påse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tour de France-vinnaren gav bort segern efter sten, sax, påse Foto: Eurosport

Världens största cykeltävling Tour de France inleds fredagen den 1 juli och den 24 juli är det målgång på Champs-Élysées i Paris.

I Sverige sänds tävlingen av Eurosport och Discovery med Roberto Vacchi som kommentator och Anders Adamson som expert.

Totalt ska 3 328 kilometer avverkas över 21 etapper. Titelförsvarare är den 23-årige slovenen Tadej Pogacar, som vann tävlingen även 2020.

Totalt kommer 176 cyklister till start fördelade på 22 åttamannalag. Tio danska cyklister är uttagna och förra året blev Jonas Vingegaard totaltvåa.

De tre först etapperna körs i Danmark. På fredag inleds allt med ett 13 kilometer långt individuellt tempolopp i Köpenhamn. Lördagens 199 kilometer långa etapp går mellan Roskilde och Nyborg. På söndagen körs den tredje danska etappen – 182 kilometer lång – mellan Vejle och Sønderborg på Jylland.

Efter en resdag fortsätter touren med etappen mellan Dunkerque och Calais i Frankrike den 5 juli. Även Belgien och Schweiz gästas detta år av touren, som avgörs för 109:e gången.

Tour de France ägs av företaget Amaury Sport Organisation (ASO). Förutom att arrangera andra cykeltävlingar som Paris–Roubaix står ASO även bakom exempelvis Dakarrallyt, Paris Marathon och en golftävling på damernas Europatour.

Företaget har runt 280 anställda och omsätter runt 2,3 miljarder svenska kronor årligen.

ASO är en del av familjeägda Groupe Amaury, som även är känt som Éditions Philippe Amaury (EPA). Koncernen äger även den franska sporttidningen L'Equipe.

Källa: Tour de France

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer