Frida Knutsson fick ta emot ett elitstipendium vid årets Idrottsgala i Globen. Foto: TT

Elitcyklisten Frida Knutsson utvecklade ätstörning efter kraschen: ”Tog mig inte upp ur sängen”

Uppdaterad
Publicerad

Proffscyklisten Frida Knutsson var nybliven svensk mästare och i sitt livs form när hon kraschade vid U23-EM och ådrog sig en svår hjärnskakning. Det förändrade allt.

– Det var jätteilla, det gick så långt att jag inte tog mig upp ur sängen till slut, säger Knutsson till Radiosporten.

Elitcyklisten Frida Knutsson, från Falun och heltidsproffs i Luxemburg, kraschade svårt för knappt ett år sedan och ådrog sig en hjärnskakning som inte ville ge med sig. Det blev inledningen till ett rehabhelvete som slutade på en ätstörningsklinik.

Eftersom hjärnskakningen omöjliggjorde träning uteslöt hon mat för att kompensera den uteblivna träningen som utvecklades till svält, utvecklad i ”cykelbubblan”.

– Ja, det utvecklades till en svår bullimi. Det värsta som kunde hända under den här perioden var att gå upp i vikt eftersom jag inte kunde träna. Det var jätteilla, det gick så långt att jag inte tog mig upp ur sängen till slut, berättar Knutsson för Radio P4 Dalarna.

Att bli inskriven på en ätstörningsklinik var första steget på väg tillbaka till ett normalt liv. Om det kan bli mer cykling på elitnivå är osäkert för 22-åringen.

”Jag får tacka min familj och pojkvän”

– Jag får tacka min familj och pojkvän för stödet att jag vågade ta hjälp men jag vet inget om framtiden. Jag vet inte om jag kommer att klara av den miljön igen. Redan innan covid-19 hade jag bestämt mig för att inte cykla något mer den här säsongen. Jag var för nedbruten, säger Knutsson som inte känner sig stressad i det normala livet. Det är tanken på cyklingen som får tankarna att snurra.

– Jag är stressad över kraven från elitidrotten och vet inte om jag kommer att klara det, funderar Knutsson som slet med självkänslan och att så mycket av hennes tillvaro hängde på de resultat hon presterade på cykeln.

Knutsson trodde inte att hon skulle bli omtyckt utan de framgångsrika resultaten i ryggen.

Jobbar nu på Falu lasarett

– Jag pratade med min pojkvän, som inte finns i elitidrotten, i höstas och det var förlösande för mitt självförtroende och min självbild att kunna bli omtyckt utan någon typ av värdering i mina prestationer. Det har betytt så extremt mycket i mitt sätt att se på mig själv, funderar Knutsson.

Nu är Knutsson symptomfri och jobbar på akutmottagningen bland covid-19-patienter på Falu lasarett.

”Att tävla är fantastiskt men hälsan är ännu viktigare”, skriver hon på sitt Instagram och bifogar en bild där hon ler stort iklädd vit sjukhusklädsel.

KLIPP: Längdstjärnan Diggins om kampen mot ätstörningarna (1 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.