Emilia Fahlin är en av få som gynnas av att OS i Tokyo sköts upp. Foto: Bildbyrån

Uppskjutet OS ger större chans för svenskan: ”Ett litet övertag”

Publicerad

Att OS i Tokyo skjuts upp till 2021 var ett dystert besked för många.
Men för Sveriges tävlingscyklist Emilia Fahlin är både OS-beskedet och coronasituationen positivt på vissa sätt.
– Det gör att jag har ett litet övertag, säger Emilia Fahlin till SVT Sport.

Toppcyklisten Emilia Fahlin kraschade svårt under 2019 och har sedan dess satsat på att vara tillbaka till Tokyo-OS 2020.

Sedan i slutet av förra året är hon tillbaka i tävling men trots det är hon glad över att få ett extra år på sig.

– Det var nästan den första känslan som slog mig. Att det är övervägande positivt för min del. Det känns väldigt bra för min del, säger Emilia Fahlin och fortsätter:

– Jag hade ändå tänkt köra nästa år och känner väl att förra året blev som det blev med skadan. Jag har väl kunnat komma tillbaka från skadan nu men just för att kunna göra det där lilla extra, som man vill göra på ett OS, det kommer jag hitta mer tid till och jobba på nu.

”Har ett litet övertag”

Men det är inte bara tiden som talar för svenskan. Eftersom hon bor i Sverige får hon fortfarande träna ute, något som gör att hon har ett övertag på konkurrenter i en rad olika nationer

– Bland annat är mitt lag Frankrike-baserat och de får inte vara ute och träna. Det går att bedriva träningen inomhus men det blir mycket kort och intensiv träning. Det är svårt att göra lika mycket träning inomhus, både fysiskt och mentalt, och det gör att jag har ett litet övertag mot de länder som inte får vara ute, säger Fahlin och utvecklar:

– Jag tror det kommer betala sig i framtiden. De där timmarna som man får ihop extra av att vara ute och tycker att det är roligt och skönt, i stället för att jag behöver kämpa och tycker det är tråkigt och ledsnar på träningen som några kanske gör nu.

Beredd på fler förändringar

Säsongen kan bli väldigt tuff i år då fler lopp ska genomföras på en kortare och allt intensivare period. Som det ser ut nu ska runt 60 lopp klämmas in på tre månader. Men Emilia Fahlin är också beredd på förändringar – igen.

– Någonstans måste man ha med det i åtanke att det är möjligt och förberedd. Men samtidigt måste man förbereda sig för säsongen och blir det så får man motivera sig med att allt jobb just nu i stället blir för nästa år.

Och skulle det inte bli några vanliga lopp alls i år är hon redo att testa på att köra några virtuella lopp.

– Jag är inte helt främmande att testa och se för att få ett tävlingsmoment i det hela med. Jag tror inte att jag skulle vara bra på det men jag är öppen på att prova på. Fortsätter det här väldigt länge så är det ju ett kul sätt för att få tävla.

ARKIV: Emilia Fahlin i svår krasch (31 maj 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer