Annemiek van Vleuten blandar topplopp med svåra olyckor. Foto: TT.

Olycksfågeln från Rio siktade på nytt guld – men lämnade målområdet i rullstol

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags vann Annemiek van Vleuten VM-guldet i tempo. I lördags siktade nederländskan på en dubbel i linjeloppet men en tidig krasch gjorde att guldchanserna grusades och dagen slutade i rullstol med en fraktur i ena knät.

van Vleuten åkte i mål som sjua efter att ha kört som hjälpryttare för landslagskollegan Anna van der Breggen som vann överlägset.

Efter över fyra timmar på cykeln kunde van Vleuten inte stödja på benet utan kördes iväg med rullstol efter målgång, uppger Algemeen Dagblad.

– Det kändes som om knät var vid sidan av benet, säger van Vleuten som nu får vila efter en konstaterad fraktur. Efter kraschen kände hon att det gick att fortsätta loppet över 150 km utan att det förvärrades, i alla fall kände hon så. 

Kraschade svårt i Rio när Emma Johansson blev tvåa

van Vleuten ledde linjeloppet vid OS i Rio 2016 då hon kraschade svårt och låg livlös efter banan när konkurrenterna passerade. van der Breggen vann det loppet med Emma Johansson, SVT:s expertkommentator under årets VM, som tvåa.

van der Breggen fick direkt efter VM-loppet höra om kraschen av van Vleuten.

– Vi har ett fantastiskt lag och det är speciellt när de holländska åkarna säger att de ska köra för dig och sedan gör det, säger van der Breggen.

Svenskan Emilia Fahlin överraskade och knep fjärdeplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.