Jenny Rissveds/arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rissveds regler gäller för alla

Uppdaterad
Publicerad

I fjol krävde Svenska cykelförbundet att samtliga landslagscyklister skulle använda hjälmar från landslagets materialsponsor vilket fick Jenny Rissveds att bojkotta VM i mountainbike. Men nu tvingas ingen att gå emot sitt proffskontrakt.

– Vi har under en tid jobbat med att skapa de bästa möjliga förutsättningarna, inte bara för Jenny, utan hela landslaget, säger styrelseledamoten Fredrik Kessiakoff till DN.

Det var i februari förra året som Jenny Rissveds fick reda på att cykelförbundet skrivit ett nytt avtal med nya riktlinjer för landslagåkarna. Men efter att OS-guldmedaljören bojkottat VM i mountainbike, på grund av riktlinjerna, valde förbundet att göra ett undantag.

”Med POC:s (företaget som förser landslaget med utrustning) uppmaning att finna en lösning i frågan har vi nu kunnat ge Jenny möjlighet att tävla med egen hjälm, glasögon och handskar under 2018. Vi vill också önska Jenny välkommen tillbaka i landslaget”, sade generalsekreteraren Leif Karlsson då.

”Toppåkarna har blivit drabbade”

Men nu tvingas ingen att gå emot sitt proffskontrakt.

– Jag tror att i dag så har hela cykelförbundet förstått vilken problematisk sits det här innebar, för vissa åkare. Det är toppåkarna som har blivit drabbade. Men det är löst, säger Kessiakoff.

Förbundet har nu, i samråd med just Jenny Rissveds, tagit fram nya riktlinjer.

– Vi har rådfrågat i vissa specifika frågor, om hur Jenny skulle vilja ha ett upplägg, människor i landslaget som hon skulle vilja jobba med. Så hon har fått vara med och välja, avslutar han.

Se Jens Linds möte med Rissveds från 2017:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.